+ Meer informatie

Kamerleden op bezoek bij Lockheed

„Geen onoirbare voorstellen"

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De Tweede kamerleden Van Eisen (KVP) en Ploeg (VVD), resp. voorzitter en lid van de vaste Defensiecommissie, hebben verklaard dat Lockheed hun geen onoirbare voorstellen heeft gedaan tijdens hun bezoek in de VS ter bezichtiging van het Orionvliegtuig. Hun namen zijn genoemd in verband met de zinsnede in het rapport-Donner dat Lockheed ook Kamerleden had benaderd.

De Kamerleden, resp. generaal en kolonel buiten dienst, reageerden met hun verklaring op het bekend worden van de interne Lockheedberichten, volgens welke de vliegtuigfabriek in 1974 ook Kamerleden had benaderd in verband met de aankoop van Orion-vliegtuigen ter vervanging van de Neptunes. Deze aankoop is toen uit bezuinigingsoverwegingen niet doorgegaan.

In het Kamerdebat van maandag jl. zijn ook de passages over het contact van Lockheed met Kamerleden ter sprake geweest. Op een desbetreffende vraag heeft premier Den Uyl toegezegd, te zullen onderzoeken of het mogelijk was de bedoelde Lockheedberichten te publiceren. Woensdagmiddag heeft hij schriftelijk aan de Kamer bericht dat het Amerikaanse departement van justitie toestemming tot openbaarmaking had gegeven.

Mei 1974

Uit de berichten blijkt, dat de Kamerleden in mei 1974 een bezoek aan Lockheed te Burbank hebben gebracht, toen zij voor een NAVO-vergadering in de VS waren. Zij waren uitgenodigd op de luchtbasis Edwards naar een vliegtuig te komen kijken. Bij die gelegenheid heeft Lockheed hen in staat gesteld gedurende korte tijd ook de Orion te bezichtigen. Het bezoek aan de vliegbasis had nog geen twee uur in beslag genomen en zij waren daarbij geen gasten van Lockheed en zijn onmiddellijk naar Fairchild, waar de NAVO-vergadering werd gehouden, teruggekeerd.

Van Elsen en Ploeg, die als leden van het NAVO-parlement in Napels verblijven voor een bezoek aan de zuid-oostelijke NAVO-flank, hebben gezegd dat er geen onvertogen woord is gevallen bij het contact met Lockheed. Van Elsen acht het zeker toelaatbaar, dat fabrieken proberen steun te krijgen voor hun produkt waarin zij geloven, maar dat er op geen enkele wijze van die zijde was geprobeerd onoirbare eteun te verwerven.

Koffie of sap

Volgens Kamerlid Ploeg is van hun kant beslist geen toezegging gedaan.

"Ik meen dat we alleen een kop koffie of een glaasje sap hebben gehad", aldus Ploeg, die zijn fractie op de hoogte had gesteld, dat hij bij Lockheed was geweest.

VVD-fractievoorzitter Wiegel zelf had Den Uyl in het recente Kamerdebat om inlichtingen gevraagd over de gewraakte zinsnede in het rapport-Donner.

Het PvdA-Kamerlid De Vries heeft met enkele leden van de Tweede kamer in september 1974 een bezoek gebracht aan de vliegshow in Farnborough in Engeland. Naar zijn beste weten is er toen geen contact geweest met Lockheed.

Hij heeft eenmaal met commissievoorzitter Van Elsen de heer Teengs Gerritsen en enkele medewerkers van Lockheed in het Kamergebouw ontvangen om een toelichting te geven op een folder over het Lancer-toestel, mogelijke vervanger van de Starfighter, maar nadien heb ik nooit meer iets van Lockheed of van Teengs Gerritsen gehoord, aldus De Vries.

Nuttig contact

Omdat kamerleden het zeer nuttig achten naar de Britse vliegtuigexpositie in Farnborough te gaan en zij liever niet van de industrie afhankelijk willen zijn, hebben zij de minister van Defensie verzocht voor dit soort bezoeken vervoer beschikbaar te willen stellen. Minister Vredeling heeft hierop positief gereageerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.