+ Meer informatie

Havel treedt aften behoeve van Slowakije

President wil splitsing federatie „niet in de weg staan

2 minuten leestijd

PRAAG (AFP/DPA/RTR) - President Vaclav Havel van Tsjechoslowakije heeft besloten af te treden om de grote veranderingen van de Staat en de inspanningen voor emancipatie van Slowakije niet in de weg te staan.

„Ik heb dit besluit na rijpe overweging genomen, nadat ik mij ervan bewust was geworden dat ik niet meer naar overtuiging en geweten aan de verplichtingen kan voldoen die voortvloeien uit de eed die ik op de Tsjechoslowaakse grondwet heb afgelegd", aldus Havel gisteravond in een televisietoespraak.

Havel toonde zijn gevoel voor drama door zijn aftreden enige minuten na de aanvaarding van de Slowaakse soevereiniteitsverklaring bekend te maken. Hij zal officieel aanstaande maandag 20 juli om 18.00 uur aftreden, zo liet hij het presidium van het federale parlement in Praag weten.

Zijden draadje

Havels functie hing al weken aan een zijden draadje na de overwinning van de Slowaakse nationalisten van Vladimir Meciar bij de parlementsverkiezingen van 5 en 6 juni. Havel, die in december 1989 was gekozen tot president na de „fluwelen revolutie", waarmee geweldloos een einde kwam aan het communistische bewind, had herhaaldelijk gewaarschuwd voor het uiteenvallen van de federatie en tegen „nationalistische bekrompenheid". Meciar vergaf hem dat niet. Zijn Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS) verhinderde in het parlement na de verkiezingen dat Havel voor een derde ambtstermijn zou worden herkozen.

De functie van het staatshoofd zal vanaf maandag worden gedeeld door het voorzitterschap van het federale parlement en de federale regering. Havel zei zich niet meer kandidaat te zullen stellen voor de volgende federale verkiezingen, op 30 juli.

Meciar, die de soevereiniteitsverklaring van de Slowaken toejuicht als een „historische gelegenheid", zei dat het aftreden van Havel voor hem niet als een verrassing is gekomen. Wel komt het door Havel gekozen moment „onaangenaam" over.

„Symbool van vrijheid"

De Tsjechische premier, Vaclav Klaus, noemde Havels aftreden „een logische stap, gezien de ontwikkeling van de constitutionele crisis in Tsjechoslowakije". Volgens Klaus heeft het buitenland geen reden om ongerust te zijn, daar Tsjechoslowakije „op normale wijze" zal blijven functioneren.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, zei het aftreden van Havel te „betreuren". Hij noemde Havel een „symbool van vrijheid en democratie". De persoonlijke integriteit van de president „heeft de menselijke en morele waarden in de politiek verhoogd", aldus Kinkel. „Zijn moedige woorden over de historische betrekkingen tussen Duitsland en Tsjechoslowakije blijven gegrift in het geheugen" van de Duitsers, voegde hij eraan toe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.