+ Meer informatie

Moskou steekt Amin hart onder de riem

Oeganda bereid tot onderhandelen

2 minuten leestijd

NAIROBI — President Brezjnjev van de Sovjet-Unie heeft maandag een boodschap gezonden aan de Oegandese president Amin, met betrekking tot het grensconflict van Oeganda met Tanzania.

De inhoud van de boodschap is niet onthuld. Wel heeft radio-Oeganda bekendgemaakt, dat volgens president Amin de boodschap zeer bemoedigend was en dat de inhoud duidelijk' aantoonde, dat de Sovjet-Unie wenst, dat er vrede in Afrika heerst.

Radio-Oeganda verklaarde «verder, dat president Amin bereid is tot onmiddellijke onderhandelingen tussen Oeganda en Tanzania onder auspiciën van de organisatie voor Afrikaanse eenheid „in een poging de betrekkingen tussen Tanzania en Oeganda te normaliseren".

Het leger van Oeganda, dat vorige week een strook Tanzaniaans gebied ten westen van het Victoria-raeer inlijfde, is uitgerust met Sovjet-wapens. De V.S., Engeland en verscheidene Afrikaanse landen, waaronder Kenia, hebben een beroep gedaan op Oeganda, zijn strijdkrachten uit Tanzania terug te trekken.

Belofte

De Libische minister van voorlichting en cultuur, Mohammed Belkacem El Zwai, die door kolonel Moammar Gaddafi is belast met een bemiddelingspoging in het conflict tussen Tanzania en Oeganda, heeft maandagavond in Dar Es Salaam gezegd,' dat Oeganda zich uit het gebied dat het in Tanzania heeft bezet, zal terugtrekken.

Zwai zei dat het conflict een zuiver Afrikaanse zaak was die op Afrikaanse wijze moet worden opgelost. Hij is zondag in Kampala ontvangen door president Amin.

„Libië is bevriend met Oeganda, maar ook met president Nyerere en Tanzania", aldus Zwai, die tegensprak dat aan Oegandese zijde Libische soldaten zouden meevechten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.