+ Meer informatie

Bonn dringt aan op erkenning

2 minuten leestijd

BONN/MOSKOU - Duitsland, de belangrijkste partner van de Sowjet-Unie in het Westen, heeft er bij zijn Europese partners op aangedrongen gezamenlijk op te treden bij het erkennen van de onafhankelijke republieken die uit de uiteenvallende Sowjet-Unie ontstaan.

(Vervolg van voorpagina)

Het vooruitzicht dat de SowjetUnie aan het eind van het jaar verdwijnt, betekent volgens Bonn een uitdaging aan de wereld om verantwoordelijk en snel te handelen.

De regering van kanselier Helmut Kohl heeft gezegd dat ze dezelfde betrekkingen op hoog niveau zal aangaan met Rusland en andere republieken als ze met de Sowjet-Unie gehad heeft. „In het belang van de stabiliteit in oostelijk Europa is het essentieel... dat er zonder uitstel helderheid komt over de betrekkingen van de Europese Gemeenschap met de republieken van de voormalige Sowjet-Unie", zegt minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher in een verklaring. Hij zei dat het onderwerp vandaag in Brussel aan de orde moet komen op een conferentie van de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO.

Baker

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren een bezoek gebracht aan Wit-Rusland. Later op de dag is hij doorgereisd naar de Oekraïne. In Minsk heeft Baker overlegd over de nucleaire veiligheid en de toekomst van de kernwapens op het grondgebied van Wit-Rusland, zo heeft de Witrussische minister van buitenlandse zaken, Pjotr Krawtsjenko, gezegd. De Oekraïense president verklaarde dat zijn standpunt over het controleren van strategische en tactische kernwapens op Oekraïens grondgebied niet veranderd is. De regering in Kiev heeft eerder verklaard er voor te zijn dat deze wapens ter plaatse vernietigd worden.

De Russische vice-president, Alexander Roetskoi, heeft een openlijke veroordeling uitgesproken over de regering van president Boris Jeltsin. De vice-president toonde zich in het interview een tegenstander van het economische hervormingsprograma van de regering en zei dat de Russische leiders zich meer zorgen maken over de strijd om de macht dan over het welzijn van de bevolking.

Bang

Minister van buitenlandse zaken Eduard Sjewardnadze is nog steeds bang voor een staatsgreep. Dit heeft Sjewardnadze, die vorig jaar december was afgetreden en in november terugkwam als minister van buitenlandse zaken van de Unie, gisteren verklaard.

Burgemeester Gavriil Popov van Moskou mag niet aftreden. Dit heeft de gemeenteraad van de hoofdstad van de Russische Federatie en van de Sowjet-Unie gisteren verklaard. Het aftreden van de populaire burgemeester van Moskou zou een ernstige tegenslag zijn voor president Jeltsin van Rusland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.