+ Meer informatie

Rechter stelt oecumenisch Kortenhoef in het ongelijk

Herv. streekgemeente moest overleggen

1 minuut leestijd

AMSTERDAM — De Oecumenische Streekgemeente Kortenhoef (OSG) had overleg moeten voeren met de Buitengewone Wijkgemeente Kortenhoef bij het organiseren van een tentoonstelling in en om de kerk die zij samen gebruiken. Dat heeft de vice-president van de rechtbank in Amsterdam mr. J. M. Vrakking gisteren bepaald in het kort geding dat de wijkgemeente tegen de OSG had aangespannen.

Aanleiding voor het kort geding vormde een door de OSG georganiseerde beeldententoonstelling die sinds 1986 plaatsvindt. De expositie is getiteld "Aanraken Geboden" en heeft als doelstelling het koppelen van kunst en kerk. Op 11 augustus werd de tentoonstelling geopend.

Eenzijdig opgeschort

In de nacht van 13 op 14 augustus werd een plastiek van beeldhouwster Tineke van Veen verwijderd en op de stoep van hel gemeentehuis in 's-Graveland gedeponeerd. Het vermoeden werd uitgesproten dat dit mogelijk het werk van boze Kortenhoevers van de wijkgemeente, die meenden dat de grond als begraafplaats moet worden gerespecteerd.

Voorafgaand aan de tentoonstelling had de OSG geen overleg gevoerd met de beheerscommissie waarin beide kerkparochies zijn vertegenwoordigd, omdat de OSG de beheersovereenkomst die beiden in mei sloten eenzijdig had opgeschort. Ds. Abma en zijn kerkeraad volstonden met het doorsturen van mededelingen over de activiteiten van hun streekgemeente.

De overeenkomst was in 1984 gesloten, na oprichting van de wijkgemeente die een confessionele inslag heeft. Door de jaren heen is de samenwerking gespannen geweest, wat ook de aanleiding was van het eenzijdig opschorten van de overeenkomst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.