+ Meer informatie

Syriërs beschieten rechtse falangisten

Eerste maal sinds begin Libanese strijd

2 minuten leestijd

MOUNT SANNINE — In het gebied van de berg Sannine hebben Syrische gevechtsvliegtuigen zondag voor de eerste maal tijdens de strijd in Libanon bombardementen uitgevoerd op christelijke stellingen. De Syriërs waren voor de tweede achtereenvolgende dag in een gevecht gewikkeld met de falangisten om controle over het strategisch gelegen berggebied.

De Syrische luchtaanval op de berg, 36 kilometer ten oosten van de hoofdstad Beiroet, werd in de middag gevolgd door Israëlische borbardementen op Palestijnse posities 25 kilometer ten zuiden van Beiroet en in de buurt van Sidon, 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De artilleriegevechten rond en op de 2500 meter hoge berg Sannine gingen de hele dag door.

Syrisch toestel neergehaald

Een Syrisch Mig-25 gevechtsvliegtuig is zondag neergehaald toen het een aanval uitvoerde op Israëlische vliegtuigen die Palestijnse stellingen in het zuiden van Libanon bombardeerden, zo hebben ooggetuigen gemeld.

Het neerhalen van het Syrische vliegtuig is noch door Israël noch door Syrië bevestigd. De correspondent van Associated Press ter plaatse stuitte evenwel op het wrak van het toestel rond de berg Chouf, 30 kilometer ten oosten van de havenstad Sidon. Pro-Syrische Druzen van linkse milities ontdekten de lijken van de twee piloten van de Mig en hebben deze overgedragen aan Syrische militairen die de lijken inmiddels naar Damascus hebben overgebracht. De Syriërs deden zaterdagavond al eerder een aanval om de burcht Ghorfat in handen te krijgen. Daarbij werdebn door helikopters troepen aangevoerd. '

Inbreuk op akkoord

Bij dé gevechten van zaterdagavond zouden aan beide zijden gewonden zijn gevallen. Het betekende een einde aan het twintigste bestand in Libanon, waaraan drie dagen de hand kon worden gehouden. De hernieuwde strijd vormde ook een inbreuk op het akkoord dat was bereikt tussen de Syrische vredesmacht en de Libanese regering over de stationering van 250 Libanese gendarmes in Zahle. Dezen zouden het toezicht op de veiligheid hebben moeten overnemen van de militieleden van de rechtse christelijke falange partij. Het akkoord was ook bedoeld om het staakt-het-vureh te verstevigen en een einde te maken aan het beleg tegen de 200.000 inwoners tellende oostelijke stad.

Oproep Gaddafi

De Libische leider kolonel Moammar Gaddafi heeft een oproep gedaan aan alle Arabische landen militairen, vliegtuigen en schepen te sturen naar Libanon om dat land en de Palestijnse verzetsstrijders daar te verdedigen tegen aanvallen van Israël. Het officiële Libische persbureau JANA heeft van dit voorstel van Gaddafi melding gemaakt.

De Libische leider deed zijn oproep in een telegram aan alle staatshoofden van de lidstaten van de Arabische liga. Hij bestempelde daarin het lijdzaam toezien van de Arabische landen bij de Israëlische aanvallen op Palestijnse verzetsbases in Libanon als een „schande".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.