+ Meer informatie

Veiligheidsspeld

1 minuut leestijd

Als je een veiligheidsspeld door je haar haalt, prikt hij daarna gemakkelijker door een dikke luier. Dat hoorde ik laatst vertellen en het bleek waar te zijn óók. Weet u de verklaring?

Antwoord — Jawel: Het is 100% verbeelding! Vóór u nu zegt, dat die antwoordman erg eigenwijs is, stel ik u het volgende voor. U neemt de proef op de som, zó dat er geen veiligheidsspeld tussen te krijgen is. Hoe? Wel, als volgt. Iemand gaat met een schoteltje spelden achter u zitten. U ziet dus niet wat hij of zij doet! U krijgt nu telkens een veiligheidsspeld aangereikt, waarvan u niet weet of de proefpersoon die door zijn kruUebol heeft gehaald of niet! Stel dat wij 25 wél en 25 niet „haren". Dan moet u toch zeker 40 van de 50 goed raden? of niet soms? Eigenlijk alle 50. Maar u zult zien, dat"\i telkens zo ongeveer" de helft goed raadt en de helft fout. En dat bewijst dat het hier om pure verbeelding gaat. Er zijn tientallen foefjes van deze soort, die grif geloofd worden. Neemt men echter de proef op de som dan blijHt er niets van

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.