+ Meer informatie

Ter overweging

2 minuten leestijd

B. J. Aalbers, Kinderen aan het Avondmaal?, Kok Kampen, 1971. Gemeentetoerusting nr. 7. 95 blz. Prijs ƒ 6,95.

De kwestie van het toelaten van kinderen tot de Avondmaalsviering is in onze dagen druk in discussie. Ds. Aalbers heeft al vaker over druk bediscussieerde zaken verdienstelijke studies geschreven. Hij zet met dit boekje die goede traditie voort.

Hij schetst de actualiteit van het onderwerp, vertelt iets over de geschiedenis; daarna geeft hij een overzicht van de meningen voor en tegen. Tenslotte geeft hij zijn eigen visie onder de titel: „Naar een nieuwe praktijk?”

Hij wil het doen van belijdenis niet loslaten. Hij verzet zich ook tegen de gedachte dat het Avondmaal wel uit zichzelf zijn werk zou doen. Dat is een roomskatholieke gedachte over de sacramenten. Toch pleit hij voor het toelaten van de kinderen, nadat ze enig onderricht ontvangen hebben.

Hij geeft vergeleken met de in het derde hoofdstuk gereleveerde gedachten geen nieuwe argumenten. Hij zet ze naast elkaar en laat het gewicht ervan voelen.

Voor mij blijft het punt: de daad van het belijdenis doen. De schrijver wijst op het prae van Gods doen. Zijn handelen gaat aan het onze vooraf. Men denke aan de doop. Dat kan m.i. bij de Avondmaalsviering niet zo gebruikt worden als bij de doop. In het Avondmaal gaat het om de betoning van het geloof in het toetreden tot de tafel des Heren. Bij alle discussies en eventuele veranderingen in de praktijk moet dat het centrale punt zijn. Wie dat punt laat schieten, krijgt een onzuivere probleemstelling. Daarvan zie ik ook in dit boekje iets.

Als overzicht van de meningen en ter stimulering van het nadenken over de vragen vind ik het een goed bruikbaar boekje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.