+ Meer informatie

Straffen tot zeven jaar in Ghanezen-zaak

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de 35-jarige Ghanees O. T. veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij de smokkel van harddrugs. Tegen de man was negen jaar geëist.

De rechtbank legde aan diens 36-jarige landgenoot K. S. A. drie jaar cel op, na een eis van zes jaar. Een derde verdachte, de 32-jarige Turk M. O., werd op de meeste punten vrijgesproken. In zijn vonnis bleef twee jaar over van een eis van negen jaar.

Het drietal kwam vorig jaar in het vizier van de Amsterdamse politie, die daarop de opsporingsoperatie "Goofy I" in gang zette. De geobserveerde handel en wandel van de mannen leidde tot de vervolgoperatie "Goofy II". Die werd in maart van dit jaar afgesloten met het oprollen van de zogeheten Ghariese drugsbende. De 18 personen die volgens Justitie tot de bende behoorden werden eerder in september veroordeeld.

Hoofdverdachte Y. D. kreeg vorige week tien jaar cel opgelegd. Zijn koeriers vervoerden telkens enige honderden grammen heroïne of cocaïne, vanuit Ghana en Thailand via Nederland naar bestemmingen in Europa, de Verenigde Staten en Canada. Twee andere hoofdverdachten wisten uit handen van Justitie te blijven.

Officier van justitie mr. N. Schaar beschouwt de Turkse verdachte als „grootleverancier van verdovende middelen" en houdt hem als zodanig verantwoordelijk voor het feit dat zijn Ghanese medeverdachten in de drugshandel actief werden. De rechtbank nam die visie niet over en veroordeelde O. alleen wegens heroïnebezit. In de woning van de verdachte werd na zijn aanhouding een kilo heroïne gevonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.