+ Meer informatie

Voedseldistributie Polen uitgebreid

Paasinkopen kosten vrouwen uren

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De Poolse autoriteiten hebben besloten de reeds geldende voedseldistributie verder uit te breiden. Suiker en vlees waren al gerantsoeneerd en van 1 mei af zullen ook boter, meel en rijst op de bon gaan.

De rantsoenering van boter geldt voorlopig voor drie maanden. Gedurende die periode krijgt elke Pool niet meer dan een pond boter per maand, kinderen en zwangere vrouwen krijgen iets meer. Voor de boeren is een lager kwantum gesteld, zij krijgen slechts een half pond per maand.

Volgens het ministerie van handel was uitbreiding van de distributie noodzakelijk. ,,Rantsoenering van de ene soort goederen veroorzaakt grotere vraag naar andere produkten, waardoor de markt begon te lijden onder een gebrek, speciaal van voedsel," zo werd in een toelichting uiteen gezet.

PAP trekt bericht in

Het officiële Poolse persbureau PAP heeft dinsdag zijn bericht over een uitbreiding van de voedseldistributie in Polen, ingetrokken. In een verklaring liet PAP weten dat het bericht voorbarig was. PAP zei niet waarom het bericht is ingetrokken, maar verklaarde alleen dat de Poolse regering nog geen definitief besluit over uitbreiding van de rantsoenering heeft genomen.

Winkels gapend leeg

Met het naderen van Pasen worden de rijen voor de winkels in Polen weer langer. Om aan paaseieren te komen vormen zich enorme rijen voor de cliocoladenwinkels, maar ook voor vlees staat men wcjer een paar uur in de rij, als men ham voor Pasen wil hebben. Toen begin deze maand het vlees op de bon ging was .het gauw gedaan met de wachttijden, maar nu duurt het weer uren.

De meeste levensmiddelenwinkels in Warschau zijn gapend leeg. Afgezien van kool, appelen, azijn en erwten in blik is er nauwelijks meer iets te krijgen. Melk is er alleen heel vroeg en ook brood wordt schaars, zodat ook deze eerste levensbehoefte waarschijnlijk op de bon moet. Tot dusverre zijn alleen vlees en suiker op de bon. Wel staan er stapels dozen thee in de etala

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.