+ Meer informatie

Stadsuinstukjes

3 minuten leestijd

Prachtig zijn ze, de zonovergoten nazomerdagen. Om een uur of negen ligt er nog volop dauw. Op een jong rood rozenblaadje, met aan elk karteltje een diamantje, zit een insect langzaam op te wannen. Ondertussen maakt het toilet. Kop wrijven, rug krabben, vleugels poetsen, even rekken... hop, daar vliegt het weg. Als de zon eenmaal onbelemmerd op de tuin schijnt, voel je toch dat het geen zomer meer is. Niet vanwege de temperatuur, maar er hangt iets in de lucht. Is het de stilte, de bezpnkenheid van de nazomer? Er bloeien nog genoeg planten, en hun bloemen houden het langer uit vanwege de aangename dag en nachttemperatuur. Maar bet uitbundige, juichende van de hoogzpmer is voorbij. Langere schaduwen, ook midden op de dag, en hier en daar al wat verdorrend loof. Kostbare dagen!

Er zitten dit jaar zo veel vogels in de tuin, vooral in de voortuin, dat ik toch overweeg een nestkastje op te hangen, ondanks de katten van de buren. Dat zijn echte rovers, die voor een ekster niet terugschrikken. Eksters zag ik altijd al veel in de tuin. Vlaamse gaaien vertonen zic af en toe. In de voortuin scharrelen op elk moment van de dag minstens drie merels, terwijl kool en andere mezen geregeld voorstellingen geven voor het raam met hun fraaie saltovluchten. Vervolgens landen ze in een boom of op de vensterbank, of ze hangen in een struikje. Een paar maal heb ik een boomkruipertje gesignaleerd. Ook een roodborst zie ik dit jaar. En hij mij. Als ik bezig ben, komt hij vrijmoedig kijken wat dat wezen daar nu eigenlijk tussen de planten doet.

Drie chrysanten fleuren momenteel het terras op. Met hun donkerrode, helgele en goudbruine bloemen geven ze echt al Zp 'n najaarssfeer Ze staan in een pot (ik had even geen tijd om ze te planten), maar binnenkort gaan ze de grond in. Dat ga ik ook doen met m'n bolchrysant, die al langer buiten staat. Binnenshuis overwinteren wordt niets, bleek afgelopen jaar. Zo'n holchrysant koop je (ik kreeg 'm) met een zee van knopjes. Als die uitgekotnen zijn en verleppen, is de volgende reeks knopjes al gereed. Ongeveer om de twee weken knip ik al die uitgebloeide bloemetjes af om de nieuwe knoppenzee licht te geven. Ik zje er altijd tegenop, maar het staat een stuk frisser als de verflenste boel eraf is.
Meteen krijgt de plant dan een gieter water met plantenmest. Tip: Ga diverse hloemenzaken/tuincentra af voor u een holchrysant koopt. De prijzen willen nogal eens variƫren. Een behoorlijk grote bol wordt voor een tientje, maar oo^' wel voor 15 tot 20 gulden aangeboden, terwijl er kwalitatief beslist niet altijd zp'n groot verschil is. De plant gedijt het beste in een onverwarmde ruimte (veel water) of buiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.