+ Meer informatie

Antillen vragen hulp mariniers tegen drugsmafia

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Het kabinet is bereid om mariniers in te zetten in de strijd tegen de Zuidamerikaanse drugsmafia op de Nederlandse Antillen. Maar dan moet er wel sprake zijn van een noodsituatie. Dit heeft minister Van den Broek gisteren verklaard aan het einde van zijn bezoek aan de overzeese gebiedsdelen.

Vdn onze politieke redactie

De Antilliaanse autoriteiten hebben in toenemende mate hinder van groothandelaren in drugs uit Columbia. Deze leidinggevende figuren uit de onderwereld gebruiken de Antillen als brug naar de Amerikaanse en de Europese markt. Juridisch zijn er geen bezwaren tegen de inzet van mariniers voor politietaken. „Èr bestaat een bijstandsregeling", aldus minister Van den Broek.

In voorkomende gevallen zal mjnister Hirsch Ballin, belast met "Jtóitilliaanse en Arubaanse zaken, contact opnemen met minister Ter Beek van defensie. Van den Broek wilde niets zeggen over de eventuele omvang van de bijstand van de Nederlandse militaire politie. „Het is nooit goed om naar buiten toe te laten weten waartoe men wel of niet bereid is onder bepaalde omstandigheden", zo zei Van den Broek.

Vandaag spreekt Van den Broek met Andres Perez, de president van Venezuela, in Caracas. De bestrijding van de drugshandel is het belangrijkste onderwerp van gesprek. De bewindslieden zullen informatie uitwisselen over het witwassen van de illegale opbrengst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.