+ Meer informatie

Washington erkent Baltische landen

Letten: Beslissing komt een beetje laat

3 minuten leestijd

KENNEBUNKPORT (AP) - De Amerikaanse presi! dent, George Bush, heeft gisteren, na dagen van afwachten, |l! aangekondigd dat de Verenigde Staten de onafhankelijk" heid van de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zullen erkennen.

„De VS zijn altijd voorstander geweest van de onafhankelijkheid van de Baltische staten en zijn nu bereid onmiddellijk diplomatieke betrekkingen aan te knopen met hun regeringen", aldus Bush op zijn vakantieverblijf in Kennebunkport. De Balten hebben de Amerikaanse tl beslissing opgevat als een langver" wachte, maar te late erkenning van ó hun onafhankelijkheid. De Balten 'i riepen Gorbatsjov op de Amerikaan• se stap te volgen. „Wij hadden de er" kenning wel een beetje eerder verwacht", zo zei de Letse vice-president Kuzmickas.

Centrale regering

Woordvoerders van het Witte Huis hebben gezegd dat Bush de Opperste ' Sowjet de tijd wilde geven zelf met i een voorstel omtrent onafhankelijkheid voor de Balten te komen. Maar tijdens de zitting van zaterdag kwam : het parlement niet aan het onderwerp • toe en daarom besloot Bush gisteren de erkenning een feit te maken. Sinds de mislukte staatsgreep van vorige • maand in Moskou hadden meer dan 30 landen de onafhankelijkheid van de Baltische landen al erkend.

Bush had naar zijn zeggen de presidenten van Estland en Letland gisteren persoonlijk op de hoogte gebracht van de aanstaande erkenning door de VS. De president roemde de veranderingen in de Sowjet-Unie en zei dat Sowjetpresident Michail Gorbatsjov „enorm veel heeft gedaan voor de wereld". Over de ineenstorting van de communistische macht verklaarde de Amerikaanse president: „Ik geloof dat deze maand de geschiedenis in zal gaan als een van de belangrijkste keerpunten op weg naar een werkelijke nieuwe wereldorde en het zal zeker een keerpunt zijn op de weg naar vrijheid en democratie. Het is monumentaal", aldus Bush.

Medische hulp

Op de vraag of er in de SowjetUnie wel een centrale regering nodig is zei Bush: „Ik denk dat er een soort regering nodig is waarmee de VS op vele gebieden relaties zullen onderhouden", zoals op het gebied van nucleaire defensie en Midden-Oostenbeleid.

Bush zei dat hij Amerikaanse functionarissen naar de Baltische' landen stuurt om te onderzoeken welke medische hulp en voedselhulp nodig is in de moeilijke (winter-)maanden die Estland, Letland en Litouwen in economisch opzicht tegemoet gaan. Maar hij verklaarde dat het te vroeg was om de hoeveelheid hulp te bepalen. „Wij zijn beperkt in onze middelen", aldus Bush, die verklaarde dat de VS ook hulp hebben toegezegd aan OostEuropa. „Het is belangrijk dat Tsjechoslowakije. Polen en Hongarije slagen in hun strevingen". De Amerikaanse president wees erop dat Gorbatsjov een „goede uitspraak" had gedaan door tijdens de weekwisseling te verklaren dat de Sowjetrepublieken het recht hebben hun eigen vorm van bestuur te kiezen.

Op de vraag of hij na de Baltische republieken ook andere Sowjetrepublieken zal erkennen, antwoordde Bush dat eerst moet worden afgewacht welke relaties deze republieken met de centrale regering in Moskou willen handhaven. Hij zei dat de Baltische republieken altijd,aparte gevallen zijn geweest. De drie staatjes werden in 1940 door de Sowjet-Unie geannexeerd, na een akkoord tussen Moskou en het toenmalige HitlerDuitsland. De VS hebben die annexatie nooit erkend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.