+ Meer informatie

Volgende week komen we naar Nederland en ik heb nog zo veel te doen...

4 minuten leestijd

Het is zo stil in huis, dat ik van onwennigheid m 'n draai niet kan vinden! Andrew en Henryzijn drie dagen op schoolreis, en ik kan niet in hun lege kamer kijken, of ik zou willen dat ik ze kon horen kibbelen! Richardheeft alle lego totz'n beschikking, maar klaagt dat er niemand is om hem te helpen. Maar in plaats van zo dramatisch te doen, kan ik beter aan het werk gaan. Er is genoeg te doen!

Het is nu volop zomer, en we hebben aardig wat groenten in de achtertuin. Omdat Maher het zo druk heeft, heb ik voorgesteld om de tuin dit jaar voor m 'n rekening te nemen. Ongemerkt gaat daar heel wat tijd in zitten. Hopelijk vallen de resultaten niet tegen! Groenten uit eigen tuin zijn dit jaar bijzonder welkom, want in verband met de zware winterstorm in Florida zijn groente- enfruitprijzen de laatste maanden sterk omhooggegaan. Een krop sla was een paar wekengeleden twee dollar, en zes grote tomaten kostten een tientje. Alhoewel we nooit op levensmiddelen bezuinigen, eten we op het ogenblik meer diepvries- dan verse groenten. Het is moeilijk voor te stellen dat over t'wee weken de schoolvakanties al beginnen. Andrew en Henry krijgen een week eerder vrij, omdat we volgende week naar Nederland hopen te komen. Ze vinden het maar niets om "de beste week van het hele jaar" te missen, maar vliegtickets kosten vanaf eind juni zoveel meer, dat ik het niet over m 'n hart kon verkrijgen om tot het hoogseizoen te wachten. Ik zie trouwens een beetje tegen de reis op. Een paar jaar geleden stapte ik net zo gemakkelijk in het vliegtuig, als betrof het een busreisje van Alblasserdam naar Kinderdijk, maar dit jaar zie ik overal leeuwen en beren. Er is deze laatste week ook nog erg veel te doen. 't Wordt tijd om de koffers te pakken, iets waar de meeste reizigers met plezier aan beginnen, maar waar ikzelf nooit erg doortastend in ben.

Ik was ook van plan om allepostafte Tjverken voor m 'n vertrek, m.aar ik denk niet dat dat zal lukken. Ik heb de laatste maanden veel brieven gehad van Terdegelezers, en ik vind het erg fijn dat er mensen zijn die de moeite nemen om te reageren op "Canada van dichtbij". Alhoewel ik altijd probeer om alle brieven persoonlijk te beantwoorden, lijkt de tijd dat hoe langer hoe minder toe te laten. Omdat er vooral deze week waarschijnlijk weinig meer van schrijven zal komen, wil ik de rest van deze pagina wijden aan vragen van lezers, 't Wordt misschien een onsamenhangend geheel, maar daar is weinig aan te doen! De eerste vraag betreft Canada's bevolking. Een lezer vraagt zich af waar de meeste immigranten vandaan komen. Er zijn meer dan honderd verschillende bevolkingsgroepen vertegenwoordigd in Canada, en elk jaar komen er 250.000 nieuwe immigranten, en 58.000 vluchtelingen het land binnen. Het overgrote deel van de nieuwkomers vestigt zich in Toronto en omgeving. De stad is een ware smeltkroes van mensen uit GrootBrittannië, Italië, China, Oost-Indië, Portugal, Polen, Oost- en WestDuitsland, de Filippijnen, Griekenland,. Nederland, foegoslavië, Vietnam, Pakistan, Iran, Irak, India, enzovoort, enzovoort. Er is ook een grote joodsche bevolkingsgroep in Toronto.

Een andere briefschrijfster -wil weten hoe het hier gesteld is met de medische voorzieningen. Wat gezondheidszorg betreft is Canada een van de meest aantrekkelijke landen ter leereld, maar vanwege de recessie verkeert de gezondheidszorg in ernstige financiële moeilijkheden. In sommige provincies zijn doktersstops afgekondigd. Toronto bij voorbeeld heeft een één huisarts op 316 inwoners, en in sommige wijken is er een overschot. Mensen gaan hier ook wel erg gauw naar de dokter. Vooral in gezinnen waar beide ouders werken, zijn kinderen voortdurend aangewezen op antibiotica, omdat vader en moeder geen vrij kunnen nemen om op zieke kinderen te passen.

Een meisje vraagt of ik kan vertellen wat de meest populaire namen zijn in Canada. De Toronto Star publiceerde een paar weken geleden de jaarlijkse namen-toptien, en voor jongens staat Michael bovenaan, gevolgd door respectievelijk Matthew, Christopher, Andrew, Ryan, Daniel, foshua, Kyle, Brandon en David Voor meisjes was Jessica het meest populair, gevolgd door Sarah, Samantha, Stephanie, Amanda, Ashley,fennifer, Nicole, Melissa en Brittany. In kerkelijke kringen wordt veel waarde gehecht aan bijbelse namen, teriaijl vernoeming relatief minder gebruikelijk is. In Nederlandse kringen wordt nog wel veel vernoemd. Ik zie dat ik afscheid moet nemen. We zien verlangend uit naar "Nederland van dichtbij"en hopen in september op deze pagina terug te zijn!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.