+ Meer informatie

RIVIEREN EN BEKEN IN OVERIJSSEL VASTGELEGD]

Zevende provinciale themaboek

2 minuten leestijd

LOSSER — Rivieren en beken spelen in het Overijsselse land een voorname rol. Toch heeft de mens de natuur aangetast. Wat er nog over is, is vastgelegd in het Overijsselse jaarboek „Rivieren en beken".

In dit zevende themaboek over Overijssel geven een aantal auteurs hun mening over de waterlopen in de provincie. Waarom dit onderwerp? Omdat volgens de schrijvers „de rivieren en beken een bijzonder belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis".

„Het boek zoekt geen zondebokken, wil slechts wijzen op de rijkdom die over is en omdat zij zo vlakbij is juist misschien over het hoofd wordt gezien. Als dit stromend water ons niet lief is wordt Overijssel een bloemenvaas met in de vaas geen ruiker", zo verantwoordt mr. H. Schelhaas het boek.

Andere redactieleden waren de journalist Adriaan Buter, die even stilstaat bij wat verloren is gegaan in Twente en ir. D. M. van der Schrier die schrijft over de historie van de West-Overijsselse stromen. Over de scheepvaart op de stromen verhaalt drs, C. J. Bos. Hij toont aan hoe nauw het verband is tussen welvaart en scheepvaart, hoe afhankelijk economie kan zijn van bevaarbaarheid.

Pessimisme

Ook de dieren- en plantenwereld van de waterlopen wordt niet et vergeten. Drs. W. J. J. Colaris hield een onderzoek naar de rijkdom van de flora en fauna. Hij komt tot de conclusie dat ondanks alle waterzuivering van de Twentse beken er geen reden is om optimistisch te zijn. Er kan nog veel verloren gaan. Colaris beschrijft bijzonder nauwgezet wat nog aan flora en fauna rest langs en in de Overijsselse stromen.

,.Rivieren en beken in Overijssel" besluit met een inventarisatie. De Deventer journalist Bert Molenaar heeft geprobeerd alle waterlopen in de proJachthaven IJssel (Seveningen) bij Kampen. vincie op een (alfabetisch) rijtje t4 zetten. Hij schrijft zelf dat hij beseft dat een inventarisatie nooit volmaakt) zal zijn, „omdat het nauwelijks dpenl, lijk is stromend water in plaats; eii woord te vangen". Ongetwijfeld'juU len er kleine stroompjes zijn onti gaan", aldus Molenaar. - '

Lageprij^

Het boek, dat 132 bladzijden bevat en opnieuw met vele prachtige foto's (meer dan honderd) van fotograaf Gar Dekkers is geïllustreerd, mag zeer zeiker geslaagd worden genoemd. Het is ongetwijfeld bijzonder interessant voor hen die houden van het Overijs* selse landschap. De prijs is door venschillende subsidies - onder meer va^ de provincie en het Oversticht — aaa de lage kant. 't i N.a.v. „Rivieren en bëkefi in Overijssel" samengesteld door mr. H. Schelhaas en Bj Molenaar; 132 bladzijden; prijs ƒ 29,50 Uitgeverij Waanit ders in Zwolle.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.