+ Meer informatie

Sinds 1980 tientallen storingen in centrales

Vooral in Dodewaard moet veiligheid nog groter

2 minuten leestijd

GRONINGEN - Sinds 1980 hebben zich in de twee Nederlandse Icerncentrales bij Borssele en Dodewaard 153 storingen voorgedaan, waarvan enkele ernstig. Dat concludeert de Groningse Iternenergie-desltundige drs. H. Damveld na een onderzoek dat hij heeft verricht in opdracht van de Milieufederatie Groningen. De storingen kwamen met name voor in het elektrische systeem en het noodsysteem.

Uit het onderzoek blijkt volgens Damveld dat sinds 1980 in Borssele 77 en in Dodewaard 76 grotere of kleinere bedrijfsstoringen zijn gemeld. Bij beide centrales werden vijftien storingen gemeld waarbij het veiligheidssysteem niet naar behoren werkte.

De conclusies die Damveld in de nota "Ongevallen met kernenergie" trekt, worden ondersteund door de uitkomsten van een recent onderzoek van de Westduitse Gesellschaft für Reaktor Sicherheit (GRS) naar de veiligheid van de Nederlandse kernMeten Is beter weten centrales. Dit onderzoek werd in opdracht van de rijksoverheid verricht.

Noodstopsysteem

De GRS noemt in haar eindrapport als belangrijkste problemen het risico van het wegvallen van de elektriciteit (Station Black Out) en een falend noodstop-systeem, het systeem dat automatisch de centraleafschakelt als de druk of de temperatuur in de reactorruimte te hoog oploopt. De GRS stelt voor Borssele vijftien maatregelen voor om de veiligheid te vergroten, voor Dodewaard eenentwintig.

Volgens een woordvoerder van de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN), de exploitant van de kerncentrale in Dodewaard, is er inderdaad sprake geweest van 76 storingen sinds 1980. „Geen van die storingen was ernstig van aard", aldus de woordvoerder gisteren in een reactie. Volgens de woordvoerder publiceert de GKN jaarlijks een overzicht van het aantal storingen. Dat overzicht is bedoeld voor de Kern Fysische Dienst, die op zijn beurt verslag uitbrengt aan de Tweede Kamer. ringen per jaar in Dodewaard. Volgens hem is dat in vergelijking met conventionele elektriciteitscentrales heel weinig. De storingen hebben in de meeste gevallen betrekking op het elektrische systeem van de centrale. De GKN omschrijft de centrale in DodeWaard als in alle opzichten veilig. „We hebben onlangs opnieuw een integrale vergunning van de overheid gekregen, dus de centrale is veilig", aldus de woordvoerder.

De maatregelen die de GRS voorstelt zijn volgens de woordvoerder enkele maanden geleden in de vorm van aanbevelingen aan de rijksoverheid aangeboden. Het onderzoek door de GRS werd in opdracht van de Nederlandse overheid uitgevoerd. „In overleg met de overheid wordt naar aanleiding van onder meer het GRS-rapport beoordeeld of er maatregelen moeten worden uitgevoerd", aldus de woordvoerder.

Volgens staatssecretaris De Graaf (Sociale Zaken) hebben de beide kerncentrales een zeer hoge veiligheidsmarge. Verdere aanvullende veiligheidsmaatregelen kunnen volgens hem wellicht bijdragen tot reductie van het reeds geringe restrisico. Dit heeft hij gisteren geantwoord op vragen van de PvdA-kamerleden Ter Veld en Zijlstra. De Graaf is politiek verantwoordelijk voor de veiligheid van kerncentrales.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.