+ Meer informatie

Bosboom

4 minuten leestijd

Bennekom — Oude Kerk, vandaag 30 mei, 20.00 uur, Charles de Wolff, orgel.

Naaldwijk — Grote Kerk, woensdag 3 juni, 20.15 uur, Gerard Bal, orgel.

Naarden — Grote Kerk, donderdag 4 juni, 20.15 uur, Jan van Santbrink, orgel.

Tiel — Grote Kerk, vandaag 30 mei, 20.00 uur. Jan J. van den Berg, orgel.

Het zou bijna anderhalve eeuw duren eer er weer kerkinterieurschilder van formaat zou komen. Johannes Bosboom is de kunstenaar waar we u thans mee willen laten kennismaken. Geboren in 1817 is hij duidelijk een vertegenwoordiger van de Haagse school. Nauwgezet, in romantische stijl, schilderde hij werken die we thans nog met grote bewondering bezien. Voor het eerst exposeerde hij in 1833 en vond dadelijk erkenning. Hoewel hij in het begin ook wel aandacht had voor bijv. landschappen, boerendelen enz. is hij toch wel bij uitstek de tekenaar en schilder van het kerkinterieur geworden, waarin sedert de 17e eeuw weinig nieuws was ontstaan. Hij schilderde wat hij zag en volgde dus meer de ogen dan zijn gedachte. Bosboom die getrouwd was met de bekende schrijfster Anna BosboomToussaint overleed in 1891. Veth ,,tekent" hem in zijn genoemd boekwerk als volgt: ,,groot in de schildering van het licht ,,en van de kleur, was hij het tevens in de uitdrukking van de ,,ruimte met bouw, grote werking en verhoudingen. Een meester dus ook in het lineaire, in de expressie door de lijn".

We hebben met enkele kerkinterieurschilders wat nader kennis gemaakt, kunstenaars die ons thans nog van groot belang zijn en wiens werken groot respect afdwingen vanwege hun onnavolgbare schoonheid. 21. Daar steek ik mijn kop niet doori Geen denken aan, mij vangen ze niet in zo'n akeUge strik. Daar weet ik maar al te veel van. Mis mannetjes, mlsl JulUe dachten: Die haas loopt altijd langs hetzelfde paadje, nu zullen wij hem wel eens krijgen, 'k Weet best wat Jullie gedaan hebbenl Jullie hebben een strik van rood koperdraad stevig aan zo'n dikke kooistronk vastgebonden, 't Is ine wat moois zeg. Hu, ik ril er van als ik aan dat alles denk. Want gemener kan het al nieti Zo'n strik is echt het gemeenste middel om een haas te vangen. En daar deden Jullie aan mee. Maar één ding wisten Jullie lekker nietI Je moet namêijk weten dat ik al een week lang niet meer langs dat oude pad loop. Jullie keken enkel naar de sporen van mijn poten. Nou, die waren op dat oude paadje heel goed te zien. 't Had daar ook zo vaak gesprongen. En toen zijn Jullie gekomen met Je nare koperdraad. Zeker in de een of andere ijzerwinkel gehaald, hè? Of heeft de smid het jullie gegeven? Mooi hoor, om zo mijn leven in groot gevaar te brengen. Maar t is Jullie bar tegengevallen, dat weet ik nu al wel. Want ik liep nog vrU rond en de strik staat er nog precies eender als op de eerste dag. En dat zal wel zo blijven als er geen andere haas hier komt. Laat zo'n dommerik toch goed uitkijken, net als ik. Strikken van koperdraad vind ik altjjd nare dingen. Dat komt omdat ik al zo vaak heb gezien dat Je daar enkel en alleen narigheid mee hebt. ooon ARJEN VAN HOORN wone en oppervlakkige en verlief-' de. Later bleven hun gesprekken zo, omdat Bart nooit uit zichzelf begon over zaken die problemen zouden kunnen blijken te vormen. Over de kerk, over het geloof, over de Bijbel, over hoe ze samen hun leven zouden moeten inrichten, over de consequenties van het huwelijk, over kinderen of opvoeding sprak hij nooit en Nel kon niet zo gemakkelijk daartoe het initiatief nemen. Zo bleef er veel tussen hen vaag en Nel voelde zich achter die vaagheid veilig. Zijn erg vrije opvattingen, die nu weer uit zijn vakantieplannen ztjn gebleken, hebben haar opnieuw aan het denken gezet en onrustig gemaakt. Hebben vader en moeder toch gelijk gehad, toen ze in het begin zeiden dat het verschil in levensbeschouwing op principiële punten met Bart problemen zou kunnen geven? Ze is blij dat ze nu gauw zullen gaan trouwen en dat dan die moeilijkheden tot het verleden zullen behoren. Maar diep in haar hart is ze daarvan niet zeker.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.