+ Meer informatie

Poolse communisten villen hervormingen

Partijleiders door basis uitgedaagd

2 minuten leestijd

TORUN — De leiding van de Poolse communische partij kreeg woensdag felle kritiek te verdun tijdens een bijeenkomst van zo'n 750 gewone len van de partij in Torun (250 km ten noordwesten n Warschau). Deze bijeenkomst, in het kader n een „voorbereidend forum" voor het negende ngres van de partij in juli, is de eerste die ooit di;;t is georganiseerd vanuit de basis zonder initiaf van de centrale partijleiding.

I de afgelopen maanden zijn in verllende Poolse steden basisorgani:s ontstaan die de nadruk leggen op rizontale structuren" binnen de ij in aansluiting op de traditionele mtraliseerde structuur. rganisatoren van de bijeenkomst in Copemicus-universiteit in Torun iken van een historisch keerpunt en belangrijke fase in de ontwikkeling het Poolse cunununistische sys1. Het is niet de bedoeling een rivalinde partij te vormen of de commuische ideologie als zodanig uit te damaar om het huidige systeem van len uit te hervormen. „Wij stellen de if tussen theorie en praktijk aan de i", aldus een hoogleraar in de filo! Lech Witkovski, een van de orgatoren. De bijeenkomst werd bijgend door drie leden van het centrale ijcomité.

Vrijwel alle sprekers tijdens de bijeenkomst pleitten voor de „democratisering" van de partij en over het aftreden van de „voorstanders van de harde lijn" als Stefan Olszovski, die werd beschuldigd van het voeren van een verwrongen informatiebeleid. Geen blad werd voor de mond genomen over de „traagheid" en de „zwijgzaamheid" van het politieke bureau over de toepassing van de akkoorden die met Solidariteit zijn gesloten.

De democratische basisbeweging binnen de communistische partij die diep wantrouwen en bezorgdheid heeft gewekt in Moskou, ontstond vorige zomer na de arbeidersopstand die leidde tot de oprichting van Solidariteit. Aanwijzing voor het gewicht dat de beweging heeft gekregen, was de aanwezigheid in Torun van Zbigniev Iwanov, voormalig partijleider in een fabriek in Torun, die uit de partij is gezet nadat hij als eerste een horizontale partijstructuur had opgezet.

Speciale werkgroep

De afgevaardigden in Torun hebben een werkgroep samengesteld die vrijdag in Poznan bijeenkomt om de bijzonderheden te bespreken van een volgende bijeenkomst op nationaal niveau in Gdansk op een datum die nog niet is vastgesteld.

De bijeenkomst van gewone partijleden in Torun eindigde woensdagavond met pleidooien voor wijzigingen in de partijtop, verstrekkende democratisering en het geven van uitleg over de gebeurtenissen in het land aan de Poolse bondgenoten in het Sovjet-blok. Volgens de afgevaardigden moeten de wijzigingen in de top worden doorgevoerd tijdens de volgende voltallige bijeenkomst van het centrale comité die eind april moet plaatsvinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.