+ Meer informatie

De blauwe auto

6 minuten leestijd

Hermen boft vandaag. Hij is op visite. Ja, echt op visite. Waar dan? O, bij opa en oma. Kijk, daar zit-ie aan tafel. En een praatjes dat hij heeft. Hij vindt het er zo gezellig. „Wat ga.jje^vanmiddag, doen?" vraagt oma aan opa. „Ik wil vandaag naar oom Anko", vertelt opa. „Hé opa, mag ik mee?" vraagt Hermen direct. Op visite bij oom Anko en tante Trinette lijkt hem ook leuk. „O, da's goed jong", zegt opa. Ha, fijn, Hermen Boft alweer. „Kan ik lekker met Janny en Anka spelen", roept-ie.

Janny en Anka helpen. Zij vinden het mooi werk. „Wilt u ook aardappels hebben?" vraagt oom Anko aan opa. „Ja, graag", zegt opa, „we hebben ze bijna op". Kijk,nuJjapjÖjmi^iiééos,-'^ laten zien hoe sterk hij is. Hij helpt opa om eenzak met aardappels in de auto te brengen. Dat helpt! Opa kan het toch niet alleen doen? Plof... daar ligt de zak achterin de auto. Klap... het kofferdeksel gaat weer dicht. „En nu aan het werk", zegt opa, „we gaan helpen".

Na het eten gaat oma een poosje naar bed. Zij wil rusten. Hermen ook? Ben je mal. Hij gaat nu met opa mee. Zie, daar rijden ze in die blauwe auto. Het is niet ver. Oom en tante wonen dichtbij. Hermen vindt de boerderij van oom Anko mooi. Hij staat hoog. Je moet met de auto een beetje omhoog rijden. Maar de auto vindt het niet moeilijk. Welnee, de auto is sterk.

„Zo, we zijn er. Uitstappen maar". Roets... Hermen springt naar buiten. Hij rent meteen de grote schuur in. Waar zijn de meisjes? Hij wil met ze spelen. Opa loopt ook naar binnen. Hij zoekt oom Anko op. Waar is-ie? Nergens te zien? Is er niemand thuis? O jawel, ze zijn buiten. Ze werken in de tuin. Oom Anko is met zijn aardappels bezig. Hij haalt ze uit de grond. Dan gooit hij ze in een mand. Als de mand vol is, komen ze in een bruine zak.

Als alle aardappels eruit zijn, gaan ze koffiedrinken. En na het koffiedrinken? Och, dan gaan ze alweer naar huis. Jammer hoor. Opa en Hermen lopen terug door de grote schuur. Ze openen de buitendeur en... staan dan verbaasd stil... Hé, wat is dat? Hoe kan dat? Opa doet een (jaar stappen vooruit. Daarna staat nij weer stil. Hij kijkt zo raar. „Opa", roept Hermen, „opa, waar is de auto?" Ze kijken om zich heen. Waar is de auto gebleven? Hij is nergens te zien. Hoe kan dat? „Daar begrijp ik niets van", moppert opa. „Misschien dat Anko...". En hij draait zich om. Hij loopt terug door de schuur en hij roept oom Anko. Oom is verbaasd: „Wat is er aan de hand?" „Heb jij de auto verplaatst?" vraagt opa, „Hij is weg!" „Welnee, natuurlijk niet". Oom Anko kijkt opa aan. Hij begrijpt er niets van. Met grote stappen komen ze weer terug. Buiten kijken ze om zich heen. Nee, de auto is er niet! „Hij moet gestolen zijn". „Nou nou, wie heeft dat verwacht? De auto gestolen terwijl hij op het erf stond. Wat brutaal!" „Zaten de sleutels erin?" vraagt oom. Ja, knikt opa, ja, ze zaten erin. „Ik denk dat we de politie moeten bellen", zegt oom. „Maar laten we even kijken of we sporen zien".

Ze lopen samen naar de weg. En opeens, opeens wijst oom. „Daar", roept hij, „daar, moet je eens zien!" „Wat is er dan?" O, kijk, nota bene... daar bij de sloot... daar zie je iets blauws... Dat blauw, dat lijkt, dat lijkt... Vlug gaan ze er heen.

Ja, och, dat is de auto... Hij staat in de sloot! Hoe is dat mogelijk? „Ik begrijp het", zegt oom Anko. „Zie, de auto is achteruit gereden en zo in de sloot terechtgekomen". „Achteruitgereden?" „Ja", zegt opa langzaam, „ja, dat kan. Het gaat hier omhoog en bovendien ligt die zak met aardappels achterin. Nou, nou, aa's ook wat". „Ik zal de tractor halen, dan haal ik hem eruit", zegt oom Anko.

Hij verdwijnt in de schuur en komt even later met de tractor terug. Een dik touw heeft hij bij zich. Dat touw wordt vastgebonden aan de tractor èn aan de auto. Nu moet de auto eruit. Zal dat lukken?

Brmmm, brmmm, de motor maakt veel lawaai, brmmm, brmmm. Langzaam komt de auto iets omhoog. Ja, daar komt-ie, hoera! Oom Anko doet voorzichtig, hij wil niets kapot maken. Brmmm, wat is de tractor sterk. Hij sjort de auto zomaar uit de sloot.

Zo, daar staat-ie. Bah, wat ziet hij eruit. Vies en nat en gras met modder aan de achterkant. Opa stapt in. Hij is nieuwsgierig of de auto nog wil rijden. Gelukkig, de motor doet het. Ja, kijk, de auto rijdt! Hè hè, hij is gelukkig niet kapot. Hij lijkt helemaal niet beschadigd. Dat is goed afgelopen. Samen vegen ze hem schoon.

„En nu instappen Hermen, we gaan naar oma". Voorzichtig rijdt opa terug. De auto doet het prima. Hermen wil graag dat opa hard rijdt, want hij wil het aan oma vertellen. Wat een spannend verhaal is dit. Oma moet het direct horen. En als ze het niet wil geloven, nou dan komt ze maar kijken. Ze kan wel zien dat de auto nog vies is. Dan moet oma het wel geloven, want het is echt gebeurd, heel echt! JU IPü Z* E L F L E ZELF LEZEN Huil maar niet Els, het komt wel weer goed. Ik ga naar de dokter. Wacht maar, ik ben zo terug. Daar gaat Wim. Naar de dokter. Wim drukt op de bel. Tring! De deur gaat open. Daar staat de dokter. Wat is er, knul? vraagt hij. Het been van Lies is eraf. Ze is gevallen. Wilt u het weer maken? vraagt Wim. De dokter schrikt. Een been eraf?! Ja, knikt Wim. De dokter trekt snel zijn jas aan. Ik ga met je mee, zegt hij. Wim is blij. Nu komt het weer goed. De dokter loopt snel met Wim mee. Bij het huis van Els gaan ze naar binnen. Snik snik. Els huilt nog steeds. De dokter ziet Els. En hij ziet een pop. Een pop met één been. Nu begrijpt hij het. Heet die pop Lies? vraagt hij. Ja, snikt Els, en haar been is eraf. De dokter lacht. Wim kijkt boos. Lacht de dokter daar om? Dat is niet leuk! Gelukkig, zegt de dokter. Het is maar een pop. Ik dacht dat er een meisje gevallen was. Een pop heeft geen pijn. Waar is het been? Wim pakt het been. En geeft het aan de dokter. De dokter doet het been aan de pop. Ziezo, de pop is weer heel. Els lacht. Wim lacht. En de dokter lacht ook.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.