+ Meer informatie

FNV wil verbod op vervoer kernbrandstof

„Container niet uit Dodewaard weg"

2 minuten leestijd

DODEWAARD (ANP) - Minister Alders van milieubeheer moet het voorgenomen vervoer van bestraalde kernbrandstof uit de centrale in Dodewaard naar Duinkerken om veiligheidsredenen verbieden. Die eis heeft de Vervoersbond FNV gistermiddag gesteld. Het ministerie kon niet onmiddellijk op de eis van de vakbond reageren.

Het gaat volgens de FNV om een transport van een container met enkele honderden kilo's afgewerkte splijtstof, waarvoor op zeer korte termijn een vergunning zou worden gevraagd. Vanuit Duinkerken zou het transport met een gewone veerboot worden vervoerd naar de Britse opwerkingsfabriek in Sellafield. Het is echter de vraag of dat binnen de vereiste termijn van 48 uur kan.

De internationale vervoersbonden voeren, evenals de milieuorganisatie Greenpeace, al enige tijd actie tegen het gebruik van schepen die niet zijn gebouwd voor nucleair transport. Havenwerkers in Duinkerken voelen er niets voor, zo stelt de vervoersbond, om de splijtstof over te slaan op de veerboot, de Sealink-ferry "Nord Pas du Calais".

Op het KEMA-terrein in Arnhem staat volgens de FNV een wagen uit Sellafield klaar om begin volgende week op een trein naar Duinkerken geladen te worden. Het is niet uitgesloten, zo waarschuwt de FNV-bond, dat Greenpeace „ergens onderweg" actie tegen het transport zal ondernemen. Dodewaard zou er beter aan doen de brandstof zelf op te slaan.

In zijn eis tot een verbod op het transport uit Dodewaard beroept de FNV zich op een afspraak met het ministerie van milieubeheer dat geen vergunning meer gegeven zal worden voor vervoer van kernafval met niet speciaal gebouwde schepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.