+ Meer informatie

Baker praat wellicht met PLO-delegatie

Israël vraagt tijd om na te denken

2 minuten leestijd

JERUZALEM/TUNIS (AFP/RTR/UPI) - Israël heeft gisteren na een gesprek van vijf uur van premier Jitschak Sjamir en minister van buitenlandse zaken David Levy met VS-minister van buitenlandse zaken James Baker tijd gevraagd om na te denken over diens nieuwe voorstellen om de Israëlische en Arabische standpunten over een regionele vredesconferentie nader tot elkaar te brengen.

Uit Tunis werd 's avonds vernomen dat de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) groen licht heeft gegeven voor een ontmoeting met Baker met een Palestijnse delegatie, vandaag. Deze delegatie moet Baker een memorandum overhandigen. De delegatie zal echter beperkt worden tot drie man als er geen antwoorden zijn op elf vragen die de Palestijnen Baker eerder stelden via het Amerikaanse consulaat, of als deze antwoorden als „negatief' worden beoordeeld, zo werd vernomen uit bronnen van het PLO-hoofdkwartier in Tunis. De groep zou dan bestaan uit drie vooraanstaande Palestijnep, , JFaysgl, .alHoesseini-uit ••hct"door Isfaël^geannexeerde Oost-Jeruzalem, ZakswiairalAgha uit de strook van Gaza en Hanan Ashrawi uit de westelijke Jordaanoever.

Van Amerikaanse zijde werd de ontmoeting met een PLO-delegatie niet direct bevestigd. Volgens het oorspronkelijke schema van zijn reis ontmoet Baker, die eerder in de week in Luxemburg sprak met de EG-ministers van buitenlandse zaken, vandaag in Akaba de Jordaanse koning Hoessein. Vandaar zou hij naar Cairo vliegen, terwijl hij ook Damascus en Koeweit-Stad bezoekt

Verzet

In maart arriveerde Baker vo9r het eerst in Israël en lanceerde hij het idee van een regionale conferentie onder supervisie van de VS en de Sowjet-Unie. Vorige week kreeg hij daarvoor in principe instemming van Israël, Egypte en Jordanië. SaoediArabië toonde zich ge'interesseerd en Syrië wees het idee niet af. Woensdag stelde Baker deelneming door de EG aan het vredesproces voor en Sjamir zei toen dat hij dat idee zou bestuderen.

In het memorandum van de delegatie van drie „zullen opnieuw de uitgangspunten van het Palestijnse standpunt worden weergegeven, die de basis vormen voor elk vredesproces in het gebied", zo meldde het Palestijnse persbureau WAFA uit Tunis.

Twee nevenorganisaties binnen de PLO naast PLO-leider Arafats AI-Fatah -het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina- riepen de Palestijnen vrijdag op „zich te j{ejz^%,n,^fi^ge,n„hef • Israëlisch-Amerika^p^^,^laOf,vq9);,gen., regionale conferentie en vast te houden aan de internationale legaliteit".

Baker bracht gisteravond tot ieders verrassing ook een bezoek aan heilige plaatsen in Jeruzalem en Bethlehem. De Palestijnse burgemeester van Bethlehem, Elias Freij, was officieel niet van het bezoek op de hoogte gesteld. Dit is ongebruikelijk bij een bezoek van zo'n prominent persoon. Zie ook pag H: "Twijfels over Amerikaanse vredeplannen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.