+ Meer informatie

Bush onderstreept noodzaak tot sluiten van compromissen

Midden-Oostenconferentie in Madrid door Spaanse premier geopend

3 minuten leestijd

MADRID (RTR/AFP/DPA/ANP) - De Spaanse premier, Felipe Gonzalez, heeft vanmorgen om 10.30 uur in Madrid de vredesconferentie over het Midden-Oosten geopend. Hij verklaarde het „een eer te vinden" als gastheer voor de conferentie te mogen optreden. Aansluitend verklaarde de Amerikaanse president, George Bush, in zijn openingsrede dat het doel van de conferentie „werkelijke vrede" tussen Israël en diens Arabische buurlanden is. „Ons doel is niet om alleen oorlog te beëindigen. Wat wij willen is vrede, echte vrede", aldus Bush.

De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, en de ministers van buitenlandse zaken van Syrië en Libanon alsmede de vertegenwoordigers van de Jordaans-Palestijnse delegatie schudden niet eikaars handen toen zij zitting namen aan de onderhandelingstafel in het Koninklijke Paleis.

Verrassend was de aanwezigheid van een lid van de Saoedische koninklijke familie bij de openingsceremonie. Prins Bandar bin Sultan, de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten, arriveerde kort voor het begin van de conferentie en nam plaats achter de afgevaardigde van de Golfsamenwerkingsraad.

Waarnemers zien in de aanwezigheid een steunbetuiging van Saoedi-Arabië aan de Amerikaanse inspanningen voor de conferentie.

De Amerikaanse president onderstreepte dat vrede alleen binnen handbereik komt als alle partijen bereid zijn tot compromissen. Hij verklaarde dat de grote mogendheden de deelnemende partijen aan de conferentie geen vrede kunnen opleggen. „Vrede moet van binnenuit komen", zo stelde Bush. „Ik hoop dat met de vredesconferentie een nieuw tijdperk voor het Midden-Oosten wordt ingeluid".

Bush wees Israël op de noodzaak om in ruil voor vrede land op te geven. „Territoriale compromissen zijn essentieel voor het bereiken van vrede", aldus de Amerikaanse president. Tegelijkertijd riep Bush de Arabische landen op tot erkenning van de staat Israël over te gaan. „Nu is het ideale moment gekomen voor de Arabische landen om te tonen dat opvattingen zijn veranderd".

Sowjetpresident Michail Gorbatsjov nam na Bush het woord en wees zijn gehoor er op dat het einde van de Koude Oorlog de conferentie mogelijk heeft gemaakt. Volgens Gorbatsjov biedt de conferentie een „uitgelezen mogelijkheid" een oplossing te vinden voor het conflict in het Midden-Oosten en is het „onvergeeflijk" een dergelijke kans voorbij te laten gaan.

Procedure

De driedaagse bijeenkomst in Madrid is slechts de openingszitting van de conferentie. Waar en in welke vorm de vergaderingen na zaterdag worden voortgezet, is momenteel onduidelijk.

Na de openingsrede van Gonzalez volgden toespraken van de voorzitters van de conferentie, de presidenten van de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie, George Bush en Michail Gorbatsjov. Zij spraken elk 20 minuten.

Vanmiddag voerden achtereenvolgens de voorzitter van de Europese Gemeenschap, de Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Van den Broek, en de Egyptische minister van buitenlandse zaken, Amr Moussa, het woord.

ledere spreker krijgt 45 minuten om zijn standpunt uiteen te zetten. Dat geldt ook voor degenen die morgen het woord voeren (Israël, Jordanië, de Palestijnen, Syrië en Libanon).

Zie ook pag. 8 en 9.

_____________________________________________________

MADRID (ANP) — Minister Van den Broek van buitenlandse zaken heeft gisteren namens de EG Israël opgeroepen een einde te maken aan de bouw van nederzettingen in de 'bezette' gebieden. De Arabische landen zouden van hun kant een eind moeten maken aan de handelsboycot tegen Israël. Hij zei dit tijdens de openingszitting van de vredesconferentie in Madrid. Van den Broek zette nog eens uiteen dat de EG als inzet van de onderhandelingen ziet de resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat betekent vrede in ruil voor land. „Een allesomvattende regeling", aldus de minister, „behelst deze principes, maar we zullen niet voorschrijven hoe de principes in praktijk gebracht moeten worden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.