+ Meer informatie

Vrouwen tot priester gewijd: grote verontwaardiging

2 minuten leestijd

Elf vrouwien, allen diakenen (lagere geestelijken) van de Amerikaanse Episcopale (Anglikaanse) kerk, zijn maandag 29 juli tijdens een kerkdienst in Philidelphia door drie bisschoppen, die zich uit hun kerkelijke functies hadden teruggetrokken, tot priester gewijd. Op het laatste moment voegde zich nog geen diocesane bisschop bij het gezelschap.
Deze gebeurtenis heeft grote verontwaardiging en tegenstand in de Episcopale kerk opgeroepen, vooral ook van de kerkelijke hiërarchie. Een en ander gaat in tegen de beslissingen van de algemene vergadering van deze kerk. Tot nu toe is er geen enkele diocesane bisschop, die sympathie voor de actie van de vrouwen heeft laten blijken.
De drie bisschoppen, die de wijding verrichtten, hadden reeds hun functies in de diocesane of algemene kerkleiding opgegeven. Het zijn Daniel Corrigan, vroeger lid van het uitvoerend comité; Robert De Witt, vroeger bisschop van Pennsylvania en Edward R. Welles, voorheen bisschop van West-Duitsland, West-Missouri en vader van een der elf diakenen. Antonio Ramos, bisschop van Costa-Rica, heeft zich even voor de plechtigheid bij hen gevoegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.