+ Meer informatie

Latijnsamerikaanse religieuzen onder curatele Vaticaan

1 minuut leestijd

VATICAANSTAD (KNA) - Het conflict tussen het Vaticaan en de Conferentie van Religieuzen in Latijns Amerika (CLAR) is verder verscherpt. De voorzitter van de Vaticaanse congregatie voor de religieuzen, kardinaal J. Hamer, eist dat de CLAR tijdens de algemene vergadering in Mexico deze maand de statuten buitenspel zet. Er moet bij de verkiezing van een nieuw bestuur een procedure worden gevolgd die erop neerkomt, dat het Vaticaan het bestuur benoemt.

Hamer heeft CLAR-voorzitter L. Coscia schriftelijk opdracht gegeven bij de bestuursverkiezing „speciale normen" te volgen. Elke deelnemer aan de algemene vergadering moet voor de vacante functies, waaronder die van voorzitter en secretaris-generaal, een naam opschrijven. De lijst van alle namen moet vervolgens naar de Vaticaanse congregatie worden gestuurd, die „rekening houdend met de genoemde mensen vrij de personen zal benoemen die zij het geschiktst acht", schrijft Hamer. Volgens de Belgische kardinaal heeft paus Johannes Paulus II zelf deze procedure bedacht.

Hamer roept de CLAR op de nieuwe procedure „in een geest van kinderlijke gehoorzaamheid" te aanvaarden. Zij heeft tot doel „een betere ontwikkeling" van de CLAR te waarborgen. Een afgezant van de paus zal de CLAR tijdens de algemene vergadering en in haar toekomstige werk „begeleiden", schrijft Hamer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.