+ Meer informatie

Kamer vindt offerte RSV/Daf te hoog

Consortium: gedetailleerder begroting

3 minuten leestijd

EINDHOVEN — CDA, VVD, D'66 en PvdA vinden de prijs die het RSV/Daf consortium vraagt voor de levering van de 814 rupsvoertuigen van het type YPR-765 als vervanging voor de YP-408 te hoog.

be voorlichter van Daf Eindhoven verklaarde dat het verschil tussen de prijs van zijn bedrijf en die van de Amerikaanse producent FMC veroorzaakt wordt door meer redenen. Ten eerste liggen de totale arbeidskosten in Nederland hoger dan in de Verenigde Staten en is FMC dus in staat goedkoper te produceren. FMC heeft dergelijke rupspantservoertuigen al in gerieproduktie en heeft dus geen aanlooperiode nodig, die vaak kinderziekten met zich meebrengen.

Ten tweede liggen de licentiekosten, die moeten worden betaald veel hoger. Als derde faktor noemde dhr. Schaapveld van het Daf-concern het feit dat de offerte binnen zeer korte tijd moest worden ingeleverd. Zodoende moesten een aantal posten ruim worden genomen. Momenteel wordt bekeken of het TEXEL Ruim anderhalve week geleden werd op het eiland Ameland een walrus aangetroffen. Om het beest weer naar zijn „thuiswater" te krijgen, wordt hij in een krat op transport gesteld naar Helgoland. Op de foto zit „Snor", de Deense walrus op de krat waar hij in moest. Na wat trekken en schuiven ging het gemoedelijke beest in zijn krappe behuizing. verschil in prijs tussen de twee concerns (RSV/Daf en FMC) niet kleiner gemaakt kan worden. Afgesproken is met het Rijk dat een meer gedetailleerd opgebouwde offerte zal worden gemaakt door RSV/Daf, aldus Schaapveld.

Tijdens een mondeling overleg van de vaste Tweede-kamercommissie van defensie met staatssecretaris Van Eekelen van Defensie werd de offerte van 600 miljoen gulden onaanvaardbaar genoemd door woordvoerders van alle partijen.

Met uitzondering van CDA-woordvoerder Frinking waren de kamerleden het eens over de keuze van het kabinet voor de Amerikaanse YPR-765. De Amerikaanse producent, FMC, is bereid de voertuigen te leveren voor circa 460 miljoen gulden. Staatssecretaris Van Eekelen acht een meerprijs van vijftien procent maximaal aanvaardbaar, als het Nederlandse consortium de order uitvoert. Dat zou neerkomen op maximaal 525 miljoen gulden. Gisteren kwam tijdens een hoorzitting van de defensiecommissie aan het licht dat het consortium nog enkele tientallen miljoenen guldens lager wil gaan zitten dan de oorspronkelijke offerte.

Beslissing

Als het verschil tussen de prijs die de kamer en het ministerie aanvaardbaar achten en de gereduceerde offerte van het Nederlandse consortium van circa vijftig miljoen gulden niet overbrugd wordt zal de PvdA aandringen op een plenair debat over de order. In de week van 26 april zal staatssecretaris Van Eekelen de Kamer per brief meedelen aan wie de order gegund zal worden. De defensiecommissie zal dan op 28 of 29 april vergaderen over de brief. Een plenair debat door de voltallige kamer dient plaats te vinden vóór 2p mei, de dag waarop Nederland het contract zal ondertekenen. Daarvoor zal de Kamer dan moeten terugkeren van reces, wat in de verkiezingsperiode bepaald niet gelegen komt. De Kamer dient echter ook in de verkiezingsmaand het kabinetsbeleid te controleren, zo hield commissievoorzitter De Vries (PvdA) zijn collega's voor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.