+ Meer informatie

WEU gaat acties in Golf coördineren

Nederlandse mariniers op Belgische mijnenvegers

3 minuten leestijd

PARIJS - De negen landen verenigd in de West-Europese unie hebben besloten hun militaire operaties in de Perzische Golf nauwkeurig op elkaar af te stemmen en centraal te coördineren. Er zullen afspraken worden gemaakt over de omvang van het operatiegebied, de commandostructuur, de logistieke ondersteuning en het uitwisselen van informatie.

Minister Ter Beek van defensie en minister Van den Broek van buitenlandse zaken noemden, de uitkomsten van de vergadering een overwinning van de Europese solidariteit en gemeenschapszin. Er zijn echter nog geen afspraken gemaakt over de vraag of mag worden geschoten op schepen die de blokkade van Irak willen doorbreken of zich aan controle willen onttrekken. Volgens minister Van den Broek hoeft er pas duidelijkheid over deze kwestie te bestaan op het moment dat de schepen in de Golfregio aankomen.
De besluiten ten aanzien van de militaire operaties in de Golf zullen de komende dagen worden uitgewerkt door chefs van staven van de negen WEU-landen.
Lid van de WEU zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, de Bondsrepubliek Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Nederland, België en Luxemburg. Denemarken, Griekenland en Turkije waren als waarnemer aanwezig bij de vergadering.

Mariniers
Minister Ter Beek zei dat Nederland in totaal zeven mariniers met Stinger-anti-tankraketten zal laten meevaren op de twee Belgische mijnenjagers die nu op weg zijn naar de Golfregio. De omgeving van de Straat van Hormoez en andere delen van het zuidelijke deel van de Perzische Golf dient volgens hem het gebied te zijn waar de operaties moeten plaatsvinden. Ook dient te worden bestudeerd of in samenwerking met de Verenigde Staten marineschepen moeten worden gestuurd naar de Golf van Aqaba om ontduiking van het embargo tegen Irak daar te voormaken komen.
Inmiddels is duidelijk geworden dat Spanje een fregat en twee korvetten naar de Golfregio stuurt en Groenland een fregat. Nederland voert momenteel overleg met Spanje om de Spaanse schepen zich te laten aansluiten bij het Nederlandse fregattenduo dat thans op weg is naar het Golfgebied. Ook over twee Britse schepen die onderweg zijn vindt een dergelijk overleg plaats. Er is nog geen beslissing genomen over het sturen van een Nederlands bevoorradingsschip ter ondersteuning van de twee fregatten. Volgens minister Ter Beek is de kans daarop na de WEU-vergadering toegenomen. De Bondsrepubliek, die volgens haar grondwet niet militair buiten Europa mag opereren, zei dat zij in het oostelijke deel van de Middellandse Zee zal patrouilleren. De Westduitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, kondigde tijdens de vergadering van WEU aan dat zijn land de grondwet wil veranderen om het mogelijk te maken dat Westduitse troepen ook buiten het NAVO-gebied kunnen worden ingezet. Maandag besloot Bonn vooralsnog geen troepen naar de Golf te sturen.
De Franse minister Roland Dumas (Buitenlandse Zaken) zei na afloop van de vergadering dat „de kans op een gewapend treffen in de Golf groot is".

EG-overleg
Aansluitend op de WEU-bijeenkomst zijn de twaalf ministers van buitenlandse zaken van de Europese Gemeenschap in Parijs in conclaaf gegaan om hun acties in de Golfcrisis op elkaar af te stemmen.
De EG-landen besloten de Iraakse eis tot het sluiten van hun ambassades in Koeweit te negeren. Vrijdag moeten de ambassades volgens de eis van Bagdad gesloten zijn. Minister Van den Broek zei na afloop van het beraad dat, wanneer het niet meer mogelijk is de ambassades open te houden, naar een zo goed mogelijke vervanging zal worden gestreefd. Men blijft op post zolang dat mogelijk is, maar het heeft geen enkele zin van het ambassadepersoneel heldhaftigheid te vragen als Irakezen ter plekke komen meedelen dat de ambassade moet worden gesloten, aldus Van den Broek.
Tijdens hun bijeenkomst waarschuwden de EG-lidstaten Saddam Hoessein dat hij op een eensgezinde reactie kan rekenen als EG-onderdanen schade wordt berokkend. Er bevinden zich 7700 EG-onderdanen in Irak en Koeweit.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.