+ Meer informatie

Beslissing EVP valt in Nederland verkeerd

Christen-democraten sturen boze brief

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De beslissing van de Europese christen democratische fractie (EVP) in het Europees parlement om d Nederlander Vergeer niet deel te laten uitmaken van een onofficiële delegatie van het parlement naar EI Salvador is alle Nederlandse christen democraten in het verkeerde keelgat geschoten.

De Nederlanders zullen in een brief van hun delegatieleider Beumer aan fractievoorzitter Egon Klepsch bezwaar aantekenen tegen de beslissing om de Duitser Lange en de Italiaan Ligios naar El Salvador te laten gaan. Ook zal de zaak aangekaart worden tijdens de eerstvolgende fractievergadering van de EVP die „ironisch genoeg" in Nederland wordt gehouden.

De Nederlandse christen-democraten vinden dat Vergeer naar El Salvador zou moeten omdat hij als vicevoorzitter van de fractie verantwoordelijk is voor de externe betrekkingen en omdat hij vorig jaar als voorzitter van een delegatie van de EVP ook al in El Salvador is geweest.

Hij bracht toen een genuanceerd rapport uit waarin er op werd gewezen dat er christen-democraten zijn vertegenwoordigd zowel in de regerende junta als in de guerrillabewegingen. Hij bepleitte een verzoenende functie voor de christen-democraten en stelde dat deze in de toekomst voorzichtige zouden moeten zijn in het zich asso eieren met militaire regimes.

Te progressief
Dit rapport is waarschijnlijk éé van de belangrijkste redenen waaror Vergeer niet in de onofficiële delegati van het Europees parlement is be noemd. Behalve twee christen-demo craten, maken twee socialisten dee uit van deze delegatie terwijl teven een Britse conservatief en een Deens liberaal meegaan.

Het rapport van Vergeer was te pro gressief voor voornamelijk Duitse Ie den van de christen-democratisch fractie. Ook wekte het het ongenoegei op van de organisatie van christen-de mocratische partijen in Latijns Araeri ka. Niet zo verwonderlijk als men zie dat de-junta-leider in El Salvador Napoleon Duarte, voorzitter is van de ze organisatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.