+ Meer informatie

Datering van de uittocht uit Egypte

1 minuut leestijd

NEW YORK — De uittocht van de joden uit Egypte vond 200 jaar eerder plaats dan tot dusver algemeen werd aangenomen. Tot deze slotsom is de egyptoloog Hans Goedicke gekomen, die hoogleraar is aan de John-Hopkinsuniversiteit in Baltimore.

Op grond van een bestudering van de historische documenten waarmee hij 20 jaar bezig is geweest, heeft Goedicke vastgesteld dat de uittocht in 1477 voor Christus plaats vond. Voorts is de geleerde aan de hand van de stukken tot de conclusie gekomen dat het bijbelverhaal een ware geschiedenis is.

Zo was de doortocht door de Rode Zee mogelijk als gevolg van een aardschok, veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting die destijds een eind maakte aan de Minoïsche beschaving op Kreta.

Een hoogleraar in het Hebreeuws aan de universiteit van Harvard, Frank Cross, acht de theorie van Goedicke echter aanvechtbaar omdat er geen archeologisch bewijs bestaat dat de joden zich voor 1200 voor Christus in Palestina hebben gevestigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.