+ Meer informatie

Te leren lessen

2 minuten leestijd

De IAEA heeft jarenlang Iraks officiële kernprogramma (voor civiele doelen) goedgekeurd, zonder signalen van een geheim (militair) programma serieus te nemen. Het atoombureau heeft nog wel wat lessen op inspectiegebied te leren. „Het is niet eerlijk om alleen de IAEA daarvan de schuld te geven. Ik moet het eerste rapport nog krijgen van een veiligheidsdienst die lang voor de Golfoorlog waarschuwde voor een vergevorderd Iraaks EMlS-programma. Dat heeft alles te maken met de gebruikte techniek: om het toe te passen hoef je immers niets bijzonders van buiten in te voeren. Het zet geen enkel alarmsignaal in werking zodra een land met deze techniek aan het werk gaat".

„Toch zullen we voortaan drie zaken moeten gaan combineren. In de eerste plaats: betere toegang tot informatie van inlichtingendiensten in andere landen. Het is toch te zot om inspecties te organiseren op basis van wat jé zelf te weten bent gekomen, terwijl landen als Frankrijk, de VS, Groot-Brittannië, de SU en China enorm veel technologische kennis bezitten. We moeten een procedure vinden waardoor al die kennis beschikbaar kan komen aan het IAEA. Vervolgens moeten we onbeperkte toegang krijgen. Onder de huidige regels heeft het IAEA te maken met veel te grote beperkingen. We mogen slechts daarheen gaan waar het gastland ons naar toe wil laten gaan. In het geval Irak ligt dat dank zij een VN-resolutie anders: wij stellen vast waar we naar toe willen. Ten slotte moet er een soort dwangprocedure komen waarmee een land dat medewerking weigert, tot welwillendheid kan worden verplicht. In het geval van Irak hebben we zo'n stok achter de deur, maar voor andere landen hebben we die niet".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.