+ Meer informatie

Onrust in ziekenhuizen over financiële vergoedingen

Nieuwe CAO voor assistenten

4 minuten leestijd

UTRECHT — „In een groot aantal ziekenhuizen iieerst op liet ogenblik een enorme onrust". Een woordvoerder van de landelijke vereniging van artsen in dienstverband verklaarde dit vrijdag naar aanleiding van de problemen rond het toepassenvan de ziekenhuis-CAO op de assistent-geneeskundigen (specialisten in opleiding.)

De assistent-geneeskundigen hebben zeer lange werktijden. Gemiddeld tachtig uur per week, maar werkweken van negentig of honderd uur zijn geen uitzondering. Tot 1 januari stond daar geen enkele compensatie tegenover. Op die datum werd de - eerste - CAO voor het ziekenhuiswezen van kracht, die juist voor de assistenten een enorme verbetering betekende.

Veto

Aanvankelijk had het centraal orgaan ziekenhuistarieven beslist, dat de daarmee samenhangende extra kosten mochten worden doorberekend in de verpleegprijs. Staatssecretaris Hendriks (Volksgezondheid) haalde echter een streep door de rekening, door over deze beslissing zijn veto uit te spreken. De staatssecretaris vindt, dat de specialisten-opleidere de meerkosten voor de assistenten moeten betalen. De specialisten weigeren dat tot nu toe.

Volgens de LAD zijn er al minstens tien ziekenhuizen die sinds 1 januari de CAO-bepalingen over de overwerkvergoedingen en beschikbaarheids- en bereikbaarheidsregelingen niet toepassen op de assistent-geneeskundigen. Maar nu gaan ook ziekenhuizen die dat in afwachting van de regeling van het COZ wel deden, er toe over deze onderdelen van de CAO buiten werking te stellen. Ze beroepen zich daarbij op overmacht: De uiteindelijke consequentie van het blijven betalen van vergoedingen die niet via de verpleegprijs terugkomen, zou een faillissement kunnen zijn.

Overigens heeft de secretaris van de sectie ziekenhuizen van de nationale ziekenhuisraad, mr. A. T. T. Rosendaal, vorige week nog gezegd, dat er voor zover bij de NZR bekend geen ziekenhuizen zijn die de CAO niet toepassen. De LAD zal de NZR nu een lijst doen toekomen om hem van het tegendeel te overtuigen. Mr.Rosendaal zei vorige week ook, dat hij het eens is met de stelling van de LAD, dat de ziekenhuizen de wettelijke verplichting hebben om de CAO na te komen, ondanks eventuele financieringsproblemen.

De LAD heeft al gedreigd met een juridische procedure om nakoming van de CAo af te dwingen. Ook in enkele individuele ziekenhuizen overwegen de assistenten om naar de rechter te stappen.

uverigens begrijpt de LAD niet, waarom de staatssecretaris het doorberekenen van de meerkosten in de verpleegprijzen heeft verboden. Ook als de specialisten zich alsnog bereid zouden tonen om de vergoedingen aan hun assistenten te betalen, dan nog zullen ze die zeker doorberekenen. En het zal de patiënten en/of de ziektekostenverzekeraars en ziekenfondsen weinig uitmaken, of de kosten nu op de nota van de specialist staan of op die van het ziekenhuis.

Compensatie

Een van de gedupeerde assistenten zei, dat er al tientallen jaren roofbouw wordt gepleegd op de artsen die in opleiding zijn tot specialist. „De moeilijkheden rond de CAO zijn het gevolg van de belachelijke uren die we maken waardoor er nu ook belachelijke compensaties nodig zijn in geld en vrije tijd". Zonder die compensaties verdienen de assistenten volgens hem per uur minder dan het minimumjeugdloon.

De afgelopen jaren is van verschillende kanten gewaarschuwd, dat de manier waarop de assistenten moeten wer-" ken een goede zorg in gevaar brengt. Geen enkele dokter kan aan het eind van een non-stop dienst van 36 uur nog „fris" aan het bed van een patiënt verschijnen. En dergelijke diensten komen nog veelvuldig voor. De arbeidswet die zulke lange aaneengesloten werktijden verbiedt, is niet van toepassing op de assistenten.

De assistenten sputteren uiteraard al lang tegen tegen hun arbeidsomstandigheden. Maar tot echte acties is het nooit gekomen uit angst voor de gevolgen. ,,We zijn de dupe van een duidelijk feodaal uitbuitingssysteem", zei de assistent die zijn naam ook niet in de krant wil hebben, maar wiens verhaal volledig wordt onderschreven door voorzitter E. Vrijland van de Landelijke vereniging van assistent-geneeskundigen (LVAG).

De wachtlijsten voor de opleidingen zijn lang en wie ,,moeilijk" doet is zo vervangen. Er zijn al artsen die zich ,,gratis" aanbieden als assistent. Dit onder het motto, ,,Al8 ik zelf eenmaal specialist ben haal ik de buit wel binnen." Een argument, dat ook door sommige opleiders wordt gebruikt als excuus voor de arbeidsomstandigheden gedurende de zes jaar van de opleiding. Wie bij sollicitatiegesprekken laat blijken, prijs te stellen op toepassing van de CAO, wordt niet aangenomen. Met de CAO dachten de assistenten eindelijk wat sterker te staan. Volgens hen realiseert de staatssecretaris zich niet, dat hij niet de specialisten maar de assistenten dupeert en dat het in het belang van een goede gezondheidszorg is, de werksituatie van de assistenten te normaliseren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.