+ Meer informatie

Ambassadeur Veling, onze man in Koeweit

3 minuten leestijd

„Ambassadeur Veling heeft een stevige persoonlijkheid. Hij is iemand die tegen een stootje kan, dat heeft hij in het verleden wel bewezen. Niet dat wij groot heroïsme of heroïsche daden van hem verwachten, maar we denken dat hij het nog wel even in Koeweit zal volhouden".

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken had gisteren nog alle vertrouwen in „onze man" in Koeweit. Het is de bedoeling dat Veling zolang op zijn post blijft totdat het hem „fysiek onmogelijk wordt gemaakt. Als hij zijn huis niet meer in zou kunnen of als de Irakezen hem uit zouden hongeren, dan houdt het op". In die gevallen mag hij van Buitenlandse Zaken Koeweit verlaten.

Veling zelf heeft nog niet te kennen gegeven de situatie niet meer aan te kunnen. Hij blijft op zijn post en als het moet, zal hij desnoods de honneurs van andere westerse collega's waarnemen als zij moeten vertrekken. Het weinige wat hij onder de gegeven omstandigheden kan doen, wil hij volgens de woordvoerder ook blijven doen. „In al die gevallen waarin hij wat kan betekenen voor Nederlanders en niet-Nederlanders zal hij zeker niet nalaten iets te doen".

Het had overigens weinig gescheeld of Veling was ten tijde van de Iraakse inval in Koeweit in Nederland geweest. Op 1 augustus zou hij met zijn echtgenote vertrekken voor een vakantie in het vaderland. De koffers stonden gepakt, maar Veling vertrouwde de situatie niet en besloot in Koeweit te blijven.

Zijn vrouw Hanneke, die haar man sinds 2 augustus niet meer heeft gesproken, verklaarde kort daarna voor de televisie dat hij het zichzelf nooit zou hebben vergeven als hij wel was gegaan. Zij heeft er vast vertrouwen in dat haar man zich in de moeilijke situatie waarin hij verkeert staande weet te houden. „Toen hij bestuursambtenaar in Nieuw-Guinea was, zat VELING hij soms maandenlang alleen en moest hij twee dagen lopen om met mensen te kunnen praten".

Oorlogsverslaggever

De Iraakse inval in Koeweit maakte van Veling in een klap een bekende Nederlander. Op de eerste dag, 2 augustus, was hij als een ware oorlogsverslaggever in de actualiteitenprogramma's van bijna alle Hilversumse omroepen te horen. De dag erna maakten de Irakezen hier een eind aan, zij verbraken de telefoonverbindingen. De contacten met het ministerie lopen sindsdien via de Belgische en Deense ambassade.

Drs. Josephus Franciscus Roelf Maria (Joop) Veling werd 53 jaar geleden in Amsterdam geboren. Van 1958 tot 1962 was hij werkzaam in Nieuw-Guinea. Daarna studeerde hij aan de universiteit van Leiden nietwesterse sociologie. In 1968 vertrok hij als getrouwd man naar Kinshasa, waar hij derde secretaris van de ambassade was. Na Kinshasa volgden Boekarest en Djakarta. Van 1977 tot 1982 werkte Veling op de directie Afrika en Midden-Oosten van Buitenlandse Zaken. In 1982 ging hij naar Bangkok, waar hij tweede man op de ambassade was. Vier jaar later werd hij voor het eerst benoemd tot ambassadeur met als standplaats Koeweit. Veling heeft twee kinderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.