+ Meer informatie

Topmensen pers door Gorbatsjov ontslagen

Directeuren steunden mislukte putsch

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) — Michail Gorbatsjov heeft gisteren de directeur van bet persbureau TASS en de directeur van de Sowjettelevisie ontslagen, omdat zij zich achter de mislukte staatsgreep zouden hebben geschaard. Gorbatsjov gaf daarnaast toe aan eisen van Boris Jeltsin, door de controle van de centrale regering over andere media op te geven.

De regeringskrant Iswestia en de partijkrant Prawda worden naar verluidt ontdaan van de bevoogding door de centrale regering. Redacteuren van Izwestia bepaalden na stemming dat hun krant geen banden meer zal hebben met de regering in het Kremlin. Een redacteur van Prawda zei dat de autoriteiten hebben aangekondigd dat de krant geheel wordt opgeheven. Dit laatste kon gisteravond echter niet worden bevestigd.

Per saldo komen de maatregelen er op neer dat president Gorbatsjov waarschijnlijk niet meer hoeft te rekenen op media die onder zijn controle staan. Of hiervan een volledig onafhankelijke pers het resultaat zal zijn was nog niet duidelijk.

Jeltsin ontsloeg vorige week reeds per decreet de directeur van TASS, Lev Spiridonov, alsmede het hoofd van het persbureau Nowosti, vanwege het verspreiden van verwarring stichtende informatie. Verder verving Jeltsin het hoofd van de staatstelevisie en staatsradio, Leonid Krawtsjenko, door zijn minister van informatie Michail Poltoranin. Formeel had Jeltsin voor deze stappen niet de wettelijke bevoegdheid. Gorbatsjov heeft de stappen maandag officieel gemaakt.

Democratisch

Gorbatsjov ontsloeg per decreet de twee mannen van de harde lijn Krawtsjenko en Spiridonov van persbureau TASS. In een ander decreet droeg hij Novosti over aan de regering van de Russische Federatie, waarvan Jeltsin de president is.

Een nieuwe TASS-directeur is nog niet benoemd, maar naar verluidt wordt de leiding van het persbureau overgenomen door de gezamenlijke huidige redacteuren. Volgens Poltoranin, die de landelijke radio Gostelradio gaat leiden, moet TASS een „onafhankelijke structuur" krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.