+ Meer informatie

Arabische eenheid ver te zoeken

Aanhang Saddam Hoessein blijft weg op top in Cairo

4 minuten leestijd

Als de Arabische ministers van buitenlandse zaken elkaar maandag in Cairo ontmoeten, zal een besluit genomen worden dat de toch al gekliefde boom van Arabische eenheid verder zal versplinteren.

Onder aanvoering van Egypte en Saoedi-Arabië zal waarschijnlijk worden bekrachtigd dat het secretariaat van de Arabische Liga na elf jaar naar Cairo terugkeert. De Arabische staatshoofden besloten daartoe dit-voorjaar op hun top in Casablanca.
Irak stond dit voorjaar nog op goede voet met Egypte, en was in Casablanca de gangmaker achter het plan om het secretariaat naar Cairo terug te brengen. Nu heeft de Iraakse minister van buitenlandse zaken zich daar een bittere tegenstander van getoond.
In elk geval elf Arabische staten sturen maandag hun minister naar het Semiramis Hotel aan de Nijl in Centraal-Cairo. Naast Egypte zullen alleen de anti-Iraakse staten deelnemen. Dat zijn Libanon, Syrië, de zes leden van de Raad van Samenwerkende Golfstaten, Somalië, Djiboeti en Marokko.

Secretariaat
Tijdens de laattste vergadering van Arabische ministers in Cairo op 1 september waren ook maar 12 van de 21 leden van de Liga bijeen. Alleen Libië stemde tegen de resoluties die Irak scherp veroordeelden.

Tunesië zal geen acte de presence geven aan de Nijl. Het heeft laten weten dat het besluit over de verhuizing van het secretariaat naar Cairo op een gewone vergadering in Tunis moet worden genomen, en niet tijdens een buitengewone ontmoeting in Cairo. Ook Algerije en Jemen zijn tegen de vergadering in Cairo. Tunis vindt dat de Arabische ministers naar de veel eerder geplande vergadering van 17 september in Tunis moeten komen. Maar de zes ministers van de Arabische Golf weigeren naar Tunis te gaan vanwege de vriendelijke houding van Tunesië jegens Saddam Hoessein.
De aanhang van Saddam Hoessein blijft weg uit Egypte. De Egyptische minister van buitenlandse zaken, Esmat Abdel Meguid,zal dus moeiteloos de terugkeer van de Liga naar Cairo door de vergadering loodsen.
Marokko, dat bij de "Egyptische partij" hoort, maar zich niet van de rest van Noord-Afrika wil isoleren, bepleitte aanvankelijk dat zowel 'Cairo' als 'Tunis' worden uitgesteld. Als ze doorgaan wordt immers voor het eerst in de geschiedenis van de Liga gescheiden vergaderd. Voor de Golfstaten is dat geen probleem. Hun veiligheid gaat boven de idealen van Arabische eenheid. Een ballon die Saddam Hoessein trouwens toch al stukgeschoten heeft.

Klibi
Dat Chadli Klibi, de Tunesische secretaris-generaal van de Liga, deze week zijn ontslag heeft genomen, deert de rond Egypte verenigde Arabieren niet. Integendeel, men lijkt tevreden dat Klibi is opgestapt. Hij gedroeg zich niet naar wens. Saoedi-Arabië, Egypte en Syrië beschuldigden Klibi ervan niet genoeg te hebben aangedrongen op het sturen van een pan-Arabische troepenmacht naar Saoedi-Arabië. Een Saoedische krant noemde het ontslag van Klibi „geen verlies".
Al-Nadwah, gepubliceerd in Mekka, zei dat „zijn ontslagaanvraag een reflectie is van de manier waarop hij zich aan zijn verantwoordelijkheden onttrok. Zijn defaitistische houding heeft eraan meegewerkt dat de onderlinge Arabische verschillen zijn gegroeid".
Totdat een nieuwe secretaris-generaal is gekozen, neemt Assad al-Assad, de Libanese assistent van Klibi, de gang van zaken waar. Alleen met twee-derdemeerderheid kan een nieuwe topman worden gekozen, en dat zal gezien de huidige tweespalt in de Arabische wereld niet gemakkelijk zijn. De 65-jarige Klibi werd altijd als een 'tijdelijke' leider van de Arabische Liga gezien, omdat zijn drie voorgangers Egyptenaren waren en omdat hij in Tunis, aan de rand van de Arabische wereld, kantoor hield.
Volgens Mahmoud Riad, een voormalige Egyptische minister van buitenlandse zaken en voorganger van Chadli Klibi, staat de Arabische Liga nu voor de meest ernstige crisis uit haar geschiedenis. De Liga heeft sinds haar oprichting op 22 maart 1945 veel stormen verduurd, maar het onweer in de Golf lijkt het einde van de organisatie in te luiden. „De enige manier om de Liga te redden is door haar naar Cairo terug te brengen", aldus Mahmoud Riad.
Als het hoofdkantoor in Tunis blijft, zullen de Arabische Golfstaten weigeren hun contributie te betalen. Samen leveren deze zes oliestaten 50 procent van het budget van de Liga. Bovendien zullen de tegen Irak verzamelde Arabieren niet eens meer de moeite nemen voor vergaderingen naar Tunis te gaan.
Eerdere meningverschillen binnen de Arabische wereld waren nooit zo ingrijpend als nu, zegt Mahmoud Riad. Voorheen deden zich ook grote conflicten voor. In 1979 werd Egypte om haar vrede met Israël, uit de Liga verbannen. Maar toen ging het om één land. Nu is de Liga in twee ongeveer even grote kampen verdeeld.
„De Arabische Liga betekent alle lidstaten", zegt de ex-minister. „Als staten niet onder die paraplu kunnen samenkomen voor dialoog, bestaat de Arabische Liga praktisch gesproken niet meer".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.