+ Meer informatie

Meerderheid van Nederlanders voor geweld tegen Irak

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Nederlanders, namelijk 58 procent, vindt dat Irak met geweld uit Koeweit moet worden verdreven als het ultimatum van de Verenigde Naties aan Saddam Hoessein is verstreken. Ruim een derde, 35 procent van de ondervraagden, is tegen het gebruik van geweld om de Iraakse terugtrekking af te dwingen.

Dat blijkt uit een enquête onder 700 Nederlanders van 18 jaar en ouder, die het bureau Inter/View zaterdag heeft verricht in opdracht van het Algemeen Dagblad. De resultaten bevestigen de uitkomsten van een onderzoek dat de Krant op Zondag gisteren publiceerde. Bijna 74 procent van de ondervraagden verwacht dat het daadwerkelijk tot oorlog komt. Twintig procent van de ondervraagden gelooft niet in oorlog.

Als het tot oorlog komt, mogen Nederlandse dienstplichtigen niet tegen hun wil bij de oorlog ingezet worden, vindt 77 procent. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat er geen verband gelegd mag worden tussen het conflict in Koeweit en de oplossing van het Palestijnse probleem, zoals Hoessein wil. Zeventien procent wil wel verband leggen tussen de Iraakse invasie en het Palestijnse probleem.

Drieënzeventig procent van de ondervraagden steunt het besluit van de regering en parlement om de Nederlandse strijdkrachten onder internationaal commando te plaatsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.