+ Meer informatie

Golf van geweld in Westduitse steden

Protest op behandeling van gevangenen

2 minuten leestijd

KEULEN — Linkse stadguerrillastrijders hebben woensdagochtend vroeg een bomaanslag gepleegd op een gesloten station van de ondergrondse in Keulen. Voorts lieten zij weten verantwoordelijk te zijn voor twee gevallen van brandstichting in een warenhuis in Frankfort.

Volgens de politie houden deze acties verband met de hongerstaking van de gevangen leden van de Baader-Meinhofgroep die tot linkse protestdemonstraties in de Bondsrepubliek heeft geleid. In brieven aan in Frankfort verschijnende bladen meldden de „Revolutionaire Cellen", een met de Baader-Meinhofgroep verwante organisatie, dat zij de branden in de ,,Kaufhof' hadden aangestoken. Veertien jaar geleden stichtte genoemde groep brand in dit warenhuis als protest tegen de oorlog in Vietnam. ,,De Kaufhof legt vrolijke paaseieren", stond in de brief die de Frankfortse kranten woensdag ontvingen.

Ook brand in kazerne
In Keulen vielen bij de aanslag op het station Neumarkt in het centrum zeven gewonden. Omstreeks drie uur in de nacht ontploften bommen van drie tot vijf kilo in de bagagekluizen. De enige bewaker die in het Station aanwezig was, liep verwondingen op. Later werden nog eens zes leden van de mijnopruimingsdienst van de politie gewond, toen het beschadigde dak van het station instortte. De schade wordt geraamd op zeker een miljoen mark (ongeveer ƒ 1,1 miljoen gulden).

In de Beierse plaats Schwabach woedde dinsdagochtend een brand in een gebouw van een Amerikaanse kazerne waarin zich onder meer de kapel bevindt. Volgens deskundigen van het Amerikaanse leger zou het een geval van brandstichting kunnen zijn. Men achtte dit echter niet waarschijnlijk.

In Bonn werd dinsdagavond in een hotel gevochten tussen linkse studenten en leden van de rechtse ,,Duitse Volksunie" die daar een bijeenkomst hielden over het thema ,,Duitsland moet Duits blijven". Een der vechtenden werd op een oog getroffen door een asbak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.