+ Meer informatie

Vallende stenen rond toren Eusebiuskerk

2 minuten leestijd

Personeel van gemeentewerken in Arnhem heeft het gebied rond de toren van de grote Eusebiuskerk in Arnhem afgezet, nadat zaterdagmiddag enkele stukken steen van de toren waren gevallen en terecht kwamen tussen het drukke marktpubliek. De vallende stenen hebben niemand gewond.
Vrijdag hebben nog enkele bewoners rond de kerk gewaarschuwd voor het gevaar van vallende stenen. Gemeentewerken achtte maatregelen toen niet nodig, zo is op het gemeentehuis meegedeeld.
Met het los raken van delen van de ornamenten aan de toren is een nieuwe fase ingetreden rond de tragedie van de grote restauratie van de kerk, die in de laatste wereldoorlog ernstig werd beschadigd. Enkele jaren na deze omvangrijke restauratie moest de kerk worden gesloten, omdat kerkbezoekers kans liepen te worden getroffen door losrakende stukken steen. Later moesten de ornamenten van de toren, die gedeeltelijk los waren geraakt, met houten latten worden vastgezet.
Over de oorzaak van het losraken van de ornamenten bestaat geen zekerheid. Deskundigen zijn al maanden met een onderzoek bezig. Een nieuwe restauratie aan de toren zal naar schatting 5,5 miljoen gulden kosten. Het werk kan pas beginnen als het ministerie van CRM heeft besloten tot een bijdrage. Er bestaan op ambtelijk niveau tussen gemeente en CRM nog verschillen van mening over de verdeling van de kosten. De gemeente verklaarde te hopen dat een beslissing spoedig zal afkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.