+ Meer informatie

eminent

KLASSIEKE ORGELS INFO: 01726-19305 De Graaff wil briefstembureaus in buitenland

1 minuut leestijd

DEN HAAG Staatssecretaris De Graaff-Nauta van binnenlandse zaken denkt de interesse onder in het buitenland verblijvende Nederlanders voor het stemmen te vergroten door briefstembureaus in ambassades en consulaten in te. richten. Daarnaar moeten de Nederlanders dan hun stembiljet versturen in plaats van naar Nederland.

Om dit mogelijk te maken, wil De Graaff de Kieswet aanpassen. De staatssecretaris opperde dit voorstel gisteren in een overleg met de Tweede Kamer over het gebrek aan interesse bij in het buitenland verblijvende landgenoten om deel te nemen aan stemmingen. De Kamer reageerde gisteren zeer positief op dit voorstel.

Van de ongeveer 550.000 in het buitenland verkerende kiesgerechtigden brachten twee jaar geleden maar 2L600 hun stem uit bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en 17.000 bij de Tweede-Kamerverkie-. zingen. Op grond van deze lage „opkomst" willen de CDA- en de PvdAfractie in de Tweede Kamer af van het ongevraagd toesturen van registratieformulieren aan alle Nederlanders in het buitenland.

De kosten hiervan wegen niet op tegen het resultaat. Beide fracties willen nu een gerichte toezending van de formulieren. Als in het buitenland verblijvende Nederlanders zelf om zo'n formulier vragen voor de eerstkomende verkiezingen, dan krijgen ze ongevraagd alvast het registratieformulier voor de daarop volgende verkiezing. De staatssecretaris zal het idee van de Kamer uitvoeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.