+ Meer informatie

Albeda pleit voor meer deeltijdbanen

Straks half miljoen werklozen?

2 minuten leestijd

VOORBURG — De reële groei moet worden rsteld. Een groot aantal deeltijdbanen moet worn geschapen. De beschikbare arbeid dient beter worden verdeeld. Gebeurt dit niet dan is het reële vaar aanwezig dat er in 1985 in Nederland 0.000 werklozen zijn.

it stelde gistermiddag minister Ala van Sociale zaken op een persconntie ter gelegenheid van de aanbie; van het Jaarverslag arbeidsmarkt t). In het afgelopen jaar was de ontkeling van de werkloosheid beid dramatisch. Van januari '80 tot lari van dit jaar is het aantal werkn gestegen met 105.770 mannen en iwen, oftewel met 48 procent. Indels heeft de stijging zich in de afgen maanden voortgezet. Eind maart den 241.890 mannen en 101.990 iwen als werkloos ingeschreven, mdat ook in de komende jaren het 3od van arbeid met ongeveer 50.000 jaren zal toenemen, is een gezalijke inspanning van overheid, igevers en werlmemers noodzakeom aan de fatale ontwikkeling een halt toe te roepen. Minister Albeda waarschuwde er voor de rol van de overheid niet te overschatten, vooral omdat de financiële ruimte sterk is gereduceerd.

Deeltijdbanen

Vastgehouden dient te worden aan een matigend loonbeleid. 'Bovendien, moet het mogelijk zijn om veel meer deeltijdbanen te scheppen dan de 600.000 die er nu toch al zijn. Gezien de ervaringen in andere landen denkt de bewindsman dat het in Nederland mogelijk moet zijn om tot 1,5 miljoen deeltijdbanen te komen. Vooral vrouwen en meisjes zijn geïnteresseerd in deze vorm van werken. Daarom dienen overheidsstimulansen zich vooral op de mannen te richten. Een voordeel van deeltijdarbeid is dat het voor het bedrijfsleven maar weinig kostenverhogend werkt en inspeelt op een maatschappelijke behoefte.

Veel moeilijker is het om volledige arbeidsplaatsen te scheppen door bijvoorbeeld een of twee uur minder te gaan werken. Zo'n arbeidstijd is alleen maar mogelijk door het inleveren van loon. Als het echter nu al zo is dat de koopkracht achteruit gaat en er zullen door het verminderen van de arbeidsduur nog enkele procenten van het loon afgaan dan duiken weer andere gevaren op. Het is niet onmogelijk dat door een dergelijke aantasting van de koopkracht negatieve effecten uitgaan op de gezinsbestedingen. „We zouden door zo'n bevordering van de werkgelegenheid de werkgelegenheid om zeep kunnen brengen", aldus de minister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.