+ Meer informatie

Glasinzameling naar kleur in Twente

1 minuut leestijd

HENGELO (ANP) Als eerste regio in Nederland gaat Twente glas inzamelen naar kleur. Tot nu toe gebeurt dit alleen op gemeentelijk niveau. Het Samenwerkingsverband Twente (ST) heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Kleurscheiding van glas op grote schaal is volgens het ST noodzakelijk geworden omdat de afzetmarkt voor bont glas (alle kleuren door elkaar) verzadigd raakt. Van dit bonte glas kan alleen groen glas worden gemaakt. Voor het maken van wit glas moeten daarom nieuwe grondstoffen worden gebruikt. Vandaar dat er naar gesorteerd glas, en in het bijzonder wit glas, wel vraag is.

De gescheiden glasinzameling begint in de steden Almelo, Enschede en Hengelo, die samen goed zijn voor 50 procent van het glas dat op dit moment in Twente in de glasbakken wordt gedeponeerd. Jaarlijks wordt er in deze streek bijna tienduizend ton glas ingezameld.

Op 3 september start een campagne om de kleurscheiding van glas in Twente te begeleiden. Voorlichting is volgens het ST vooral daarom belangrijk omdat het uiteindelijke resultaat van de gescheiden inzameling afhangt van de inzet en motivatie van de burger. De scheiding van het glas luistert nauw: een paar bruine of groene flessen maakt een partij glas al ongeschikt om er wit glas van te maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.