+ Meer informatie

Zware gevechten in Zuid-Iraakse stad

"Leider al-Qaida Irak niet gedood"

2 minuten leestijd

BAGDAD - Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten zijn gisteren in de Zuid-Iraakse stad Diwaniyah voor de tweede maal in twee maanden slaags geraakt met de plaatselijke afdeling van de Mahdimilitie van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.

Het Amerikaanse leger zei dertig Mahdistrijders te hebben gedood, maar een woordvoerder van het Mahdileger hield het op drie zwaargewonden.

Amerikaanse troepen voerden de afgelopen weken de druk op de Mahdimilitie op, zowel in de hoofdstad Bagdad als daarbuiten. De gevechten in Diwaniyah, 130 kilometer ten zuiden van Bagdad, braken uit na een poging de plaatselijke Mahdileider Kifah al-Greiti te arresteren. Al-Greiti ontkwam.

Diwaniyah was in augustus het toneel van felle strijd tussen het Mahdileger en Iraakse troepen, waarbij ten minste 23 Iraakse militairen en 50 militieleden om het leven kwamen.

Door de oorlog in Irak zijn tot dusver zeker 20.000 Amerikaanse militairen gewond geraakt. Ongeveer de helft van hen kon na behandeling de missie hervatten. Dat berichtte The Washington Post gisteren. Volgens cijfers van het ministerie van Defensie vielen er de afgelopen maand in Irak 776 Amerikaanse gewonden, het hoogste aantal in twee jaar. Het aantal Amerikaanse doden in Irak beloopt tot dusver iets meer dan 2700.

De berichten dat de leider van al-Qaida in Irak, Abu Ayyub al-Masri, is gedood, zijn onjuist. Dat staat in een verklaring op internet die is ondertekend door een aantal Iraakse opstandelingengroeperingen, waaronder al-Qaida in Irak.

Berichten dat Al-Masri mogelijk is overleden, deden de ronde na een inval in Haditha, waarbij dinsdag vier veronderstelde opstandelingen werden gedood. Het Amerikaanse leger voert DNA-tests uit op een van de lichamen om vast te stellen of het Al-Masri betreft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.