+ Meer informatie

Driedaags staatsbezoek Engeland

lijk. Uw kapitaaltje blijft volledig intact en de rente te Amsterdam. NiVlB MAANDRENTL DAAR KUNT U HET VAN DOEN. Koningin maakt heenreis aan boord van fregat De Ruyter

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Koningin Beatrix en prins Claus, die volgende week een driedaags staatsbezoelt aan Groot-Brittannië brengen, zullen de heenreis naar dat land op de traditionele manier maken: per schip. Hr. ms. fregat De Ruyter zal koningin en prins, met hun gevolg, aanstaande dinsdag de Noordzee overzetten.

Als alles volgens plan verloopt komt het gezelschap om half een aan bij Westminster Pier, waar koningin Elizabeth II en prins Philip ter begroeting aanwezig zullen zijn. Dan volgt een rijtoer naar het koninklijk paleis in Londen, Buckingham Palace.

's Middags zal onze koningin in de imposante Westminster' Abbey een krans leggen bij het graf van de onbekende soldaat, waarna ze in het St, James' Palace door de burgemeester van de „City of Westminster" ontvangen zal worden. Op het programma voor die dag staat verder onder meer een bezoek aan de hoogbejaarde koningin-moeder in Clarence house en een ontmoeting in Buckingham Palace met hoogleraren en studenten in de Nederlandse taal- en letterkunde aan de Britse universiteiten, 's Avonds zal koningin Elizabeth, zoals gebruikelijk op de eerste dag van een staatsbezoek, haar gasten een officieel diner aanbieden.

De volgende dag, woensdag, vindt er weer een kranslegging plaats en wel op de begraafplaats

DENMBDENICFMETUMEE.
„Mill Hill". Vervolgens is er in St. James' Palace een ontvangst van h'oge commissarissen van Gemenebestlanden en het Corp diplomatique, waarna koningin Elizabeth een receptie geeft voor Navo-parlementariërs. In de ambtswoning van premier Thatcher, Downingstreet 10, biedt de Engelse regering een officiële lunch aan.

's Middags wordt er een bezoek gebracht aan de „Greater London Council" in de „County Hall". In Banqueting House krijgen leden van de Nederlandse gemeenschap gelegenheid koningin Beatrix de hand te drukken en wellicht een paar woorden met haar te wisselen, 's Avonds geeft de „Lord mayor" een receptie en een officieel diner in Guild Hall.

Landbouwproject

Het programma voor donderdag is aanmerkelijk minder druk: een bezoek aan de stad Peterborough, alwaar de „Peterborough development corporation" een lunch zal aanbieden. Verder wordt een bezoek gebracht aan het landbouwproject Spalding. In het Hamptom Court palace zullen koningin Beatrix en prins Claus 's avonds een contradiner geven.

Vrijdagmorgen om tien uur vertrekt het Nederlandse koningspaar vanaf Buckingham Palace, een klein uur later zal de regerings-Fellowship opstijgen vanaf Heathrow.

De visite aan Engeland is voor koningin Beatrix het vijfde staatsbezoek. In haar eerste regeringsjaar bezocht ze, vrij kort na elkaar, Luxemburg en België. Begin dit jaar was DuitsKoningiii Elizabeth en prins Philip. land aan de beurt, in het voorjaar werd een bezoek gebracht aan de Verenigde Staten. Voor volgend jaar staan in ieder geval Italië en Denemarken op het programma.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.