+ Meer informatie

Oud-burgemeester Ridder van Rappard overleden

Strijd tegen morele verval vulde zijn leven

2 minuten leestijd

GORINCHEM (ANP) - Ridder van Rappard, vroeger burgemeester van Gorinchem, is gisteren in zijn woonplaats Leusden op 87-jarige leeftijd overleden, aldus een woordvoerder van de gemeente Gorinchem. Van Rappard kwam als burgemeester openlijk in verzet tegen de zedenverwildering en het morele verval van de samenleving.

Louis Rudolph Jules Ridder van Rappard werd op 15 juni 1906 geboren in Bloemendaal. Na zijn doctoraal examen rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht vestigde hij zich voor enkele jaren als advocaat en procureur in Nijmegen. Van 1932 tot 1939 was hij burgemeester van Zoelen. Daarna werd hij burgervader van Gorinchem, een functie die hij tot 1972 bekleedde.

In 1969 kwam hij in politieke moeilijkheden, toen hij als burgemeester een van zijn wethouders van corruptie beschuldigde. Twaalf raadsleden stapten uit protest op. Een onderzoekscommissie kwam later tot de conclusie dat Van Rappard te ver was gegaan: zijn beschuldigingen waren ongegrond.

De burgemeester moest voor zijn uitglijder zijn excuses aanbieden aan de toenmalige minister van binnenlandse zaken, Beernink. Hoewel deze Van Rappard liever zag vertrekken, handhaafde hij de burgervader in zijn functie, omdat hij even later toch met pensioen zou gaan.

Verzet

Tijdens de oorlog werkte Van Rappard in het verzet, werd door de Duitsers gevangen genomen en dook later onder. Na de oorlog noemde hij zich „rechts-liberaal, rechtser dan de VVD". Tweemaal probeerde hij in de Tweede Kamer te komen: in 1963 met de Liberale Staatspartij en in 1971 met Nederlands Appèl („Voor fatsoen" - Van Rappard). Beide pogingen mislukten, omdat hij te weinig stemmen kreeg.

Ridder Van Rappard kwam herhaaldelijk in de publiciteit doordat hij actie voerde tegen de toenemende zedenverwildering. Aanstootgevende schilderijen en andere kunstwerken liet hij verwijderen. Ook schreef hij een boekje waarin hij stelling nam tegen de NVSH, de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming.

Hij kreeg in 1961 de Grotius-medaille voor zijn uitgebreide kennis van de werken van Hugo de Groot. Hij was enige tijd slotvoogd van Slot Loevestein.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.