+ Meer informatie

Ruim baan voor arbeiders uit DDR

Metaal ziet weinig in Oostduitsers '

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De arbeidsbureaus mogen met onmiddellijke ingang Oostduitsers die in Nederland werlc vinden direct een tewerkstellings.vergunning geven. Vanaf de Duitse eenwording, vermoedelijk op 3 oktober van dit jaar, vervalt de eis van een tewerkstellingsvergunning volkomen, waardoor Oostduitsers dan ook formeel op gelijke voet met andere EG-onderdanen worden behandeld.

Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid heeft dat gisteren bekendgemaakt. De Oostduitsers krijgen vanaf 3 oktober recht op alle voorrechten en voorzieningen in de EG op het gebied van het vrije verkeer van. werknemers. Tot dusver moest bij een aanvraag voor een werkvergunning van een Oostduitser eerst worden gekeken of er andere werknemers uit Nederland of een ander EG-land voor de baan beschikbaarwaren.

In feite verkeren de Oostduitsers nu in een betere positie dan hun collega's uit Spanje en Portugal als zij hier werk zoeken. Pas in 1993 kunnen Spanjaarden en Portugezen zich krachtens het toetredingsverdrag tot de EG net zo vrij op de Nederlandse arbeidsmarkt begeven als hun Oostduitse collega's. •

Woordvoerder P. A. Heij van de metaalwerkgeversvereniging FME koestert op dit moment geen grote verwachtingen van de mogelijkheden om personeelstekorten in de metaalindustrie op te vullen met Oostduitse vaklieden. Van de Westduitse zusterorganisatie Gesammtmetall heeft de FME begrepen dat verreweg de meeste Oostduitse metaalvaklieden zich zeer moeilijk kunnen aanpassen aan het in de Bondsrepubliek gebruikelijke produktietempo.

Wegens die aanpassingsmoeilijkheden ziet de FME dan ook af van een wervingscampagne in Oost-Duitsland. In Ierland heeft de FME dat via de Ierse arbeidsvoorziening wel gedaan. Nederlandse metaalbedrijven zijn overigens optimistischer over de mogelijkheden om Oostduitse vaklieden aan te trekken, aldus Heij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.