+ Meer informatie

Recensies

2 minuten leestijd

Willem Maarten Dekker, Bert Karel Foppen, Bert de Leede & Koos van Noppen (red.), Ankerplaatsen. Waar geloven houvast vindt. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer 2015, 144 blz., € 16,90. ISBN 9789023970279.

De aanleiding tot het verschijnen van dit boek vormt de 65e verjaardag van dr. Wim Dekker. Dekker leverde in de loop van de jaren diepgaande theologische reflecties, vooral op het gebied van de prediking en de missionaire vragen waar de kerk voor staat in onze huidige cultuur. De spannende vraag in dit boek is: heeft het geloof genoeg aan het Woord, of zijn er ook andere ‘ankerplaatsen’? (de preek, de kerk, de traditie, de ervaring, discipelschap, de geschiedenis, de schepping, de rede). Boeiende bijdragen, waarvan meerdere ook tot tegenspraak prikkelen. Belangrijkste vraag voor mij is: hoe verhouden zich de diverse antwoorden tot elkaar? Ik mis een slothoofdstuk dat als een soort epiloog zou kunnen dienen: waar zijn we vertrokken, welke plaatsen zijn we gepasseerd en wat ontdekken we als we het geheel van het veld overzien? Het boek in de huidige vorm heeft iets brokkeligs en dat bevredigt niet. Maar veel denkstof biedt het zeker.

Buijs

Dr. C.A. van der Sluijs, Reizend naar die stad. Overpeinzingen en overwegingen bij herinneringen, Uitg. Brevier, Kampen 2015, 176 blz., € 14,95.

De auteur heeft meerdere boeken op zijn naam staan. Daaronder zijn diepgravende theologische studies te vinden, zoals zijn dissertatie over Spurgeon en het boek dat hij schreef over de actualiteit van de Dordtse Leerregels. Er zijn ook meer meditatieve boeken bij, en daar is dit er één van. In aansluiting op zijn ‘Het huis van mijn vader’ geeft dr. Van der Sluijs een terugblik op diverse steden waar hij heeft gewoond en die hij in binnen- en buitenland heeft bezocht. De lezer wordt van Dordt tot Veenendaal en van Oxford tot Wittenberg meegenomen. Wat de schrijver in die steden beleefde, vormt de aanleiding tot overpeinzingen over kerk en geloof, over het tijdelijke heden en de eeuwige toekomst. Voor wie liefhebber van het genre is, een mooi boek om op een winteravond mee in een hoek te duiken.

van der Zwan

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.