+ Meer informatie

Havel spoort Nederland aan tot investeringen

Somber beeld Tsjechoslowaakse economie

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Tsjechoslowaakse president, Vaclav Havel, en zijn vrouw Olga zijn gisteren om 12.45 uur aangekomen op het marinevliegkamp Valkenburg voor een officieel bezoek aan Nederland van twee dagen. President Havel werd op het vliegveld verwelkomd door premier Lubbers en minister Van den Broek van buitenlandse zaken.

Havel zal in Nederland besprekingen voeren met onder meer de bewindslieden van financiën, economische zaken, landbouw, natuurbeheer en visserij, met werkgeversorganisaties en met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Ook een ontmoeting met Europees commissaris voor buitenlandse betrekkingen én handelspolitiek F. Andriessen staat op het programma.

Het echtpaar Havel werd gisteravond door koningin Beatrix en prins Claus ontvangen op Paleis Noordeinde, waar het een diner kreeg aangeboden.

Havel riep Nederlandse ondernemers op onmiddellijk te beginnen met investeren in zijn land. Er is volgens hem voldoende wettelijke zekerheid die volledige overgang naar een geprivatiseerde markteconomie garandeert, maar het zal zeker waar het de grote staatsondernemingen betreft nog enkele jaren vergen alvorens er ^ sprake is van nieuwe eigendomsverhoudingen, aldus Havel.

Zonder buitenlandse investeringen wordt het echter een zeer moeilijke zaak de Tsjechoslowaakse economie weer op de been te helpen, aldus Havel tegenover een gezelschap van tientallen Nederlandse topondernemers in Den Haag.

„De Tsjechoslowaakse economie is veertig jaar lang georiënteerd geweest op het Oostblok, onder Sowjetrussische tucht, met wederzijdse handel in slechte produkten. Dat is in een korte tijd volledig ingestort en nu staan we voor de taak nieuwe markten te zoeken, die hogere eisen stellen", zo schetste de president de toestand van zijn land.

NAVO

Havel bracht voor zijn aankomst in Nederland een bezoek aan België. In Brussel sprak hij met de EG. Ook voerde hij gistermorgen gesprekken op het NAVO-hoofkwartier in Evere bij Brussel.

Bij de NAVO pleitte Havel voor „nauwe samenwerking" met het westerse defensie-bondgenootschap. Door de uiteenvallende structuren in Midden- en Oost-Europa dreigt er in het voormalige Oostblok volgens Havel een „economisch, politiek en veiligheidsvacuüm" te ontstaan, waardoor de regering in Praag gedwongen is om uit te zien naar „nieuwe internationale veiligheidsrelaties en waarborgen".

Havel was het eerste Oosteuropese staatshoofd dat het l^IAVO-hoofdjkwartier bezocht. Hierjnee gaf hij gevolg aan een uitnodiging van de NAVO-regeringsleiders tijdens hun topconferentie in Londen vorige zomer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.