+ Meer informatie

Westduitse banken j vechten om de DDR

Plannen mogelijk door enorme winsten

2 minuten leestijd

FRANKFORT - De drie grootste commerciële banken in de Bondsrepubliek vechten om de rol van marktleider in de DDR. In de komende jaren willen zij enkele honderden filialen in het buurland openen, door het opzetten van nieuwe filialen of door het overnemen en reorganiseren van al bestaande filialen die nu nog in staatshanden zijn.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre het voor Westduitse banken in de toekomst mogelijk is filialen van de Oostduitse staat over te nemen, iets wat aanzienlijk goedkoper en eenvoudiger is dan het opzetten van een nieuwe keten. Op het moment bestaan er in de DDR twee staatsbanken.

De ene bank is de Staatsbank der DDR, de centrale bank van OostDuitsland die is uitgerust met hetzelfde takenpakket als de centrale banken in West-Europa (het toezicht op het geld- en kredietwezen). De tweede bank is Deutsche Kreditbank, die na de politieke omwenteling in OostDuitsland is ontstaan. Het is het filialennetwerk van de centrale bank, dat is afgestoten om als commerciële bank in staatshanden te functioneren. Deutsche Kreditbank moet uiteindelijk in particuliere handen overgaan.

De grootste commerciële bank van de Bondsrepubliek, Deutsche Bank, wil 250 nieuwe filialen openen met vier- tot zesduizend personeelsleden. De gebrekkige infrastructuur in OostDuitsland zorgt ervoor dat' het vooralsnog bij een heel beperkte uitbreiding van het aantal filialen blijft, waarbij de bank grote problemen heeft om telefoonlijnen én kantoorinrichtingsapparatuur geïnstalleerd te krijgen.

Naar de bron

Dresdner Bank wil terug naar de bron, terug naar Dresden, waar het in een verre verleden allemaal begonnen is. Zij wil van daaruit een filialenbestand opbouwen van meer dan 70 kantoren. Beide banken zijn nu in' hoog tempo Oostduitsers aan het opleiden om de nu in Oost-Duitsland werkzame Westduitse personeelsleden te gaan vervangen. Ook de op twee na grootste Westduitse bank, Commerzbank, voert deze strategie.

De grootse plannen worden mogelijk gemaakt door de enorme winsten die de banken in West-Duitsland de afgelopen jaren hebben gerealiseerd. In 1986 en 1989 werden recordwinsten behaald. Wrange keerzijde van het succesverhaal is het feit dat de Westduitse banken hun aandacht van de landen in Latijns Amerika en Afrika hebben verlegd naar het door Kohl omarmde buurland. De drie grootste Westduitse banken hebben in totaal vijf miljard mark aan leningen uitstaan in deze landen, die vermoedelijk niet op korte termijn worden terugbetaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.