+ Meer informatie

Riad verhoogt olieprijs niet

Vat blijft 32 dollar kosten

2 minuten leestijd

GENEVE — Saoedi-Arabië iieeft tijdens de zestigste OPECconferentie, die dinsdagavond in Genève eindigde niet besloten om de produktie te verlagen. Voorts zei olieminister Jamani geen „ja" op dringende verzoeken van andere OPEC-landen om de huidige olieprijs van 32 dollar per vat te verhogen tot 34 of 36 dollar.

Beslissingen over produktiebeperking en prijsstijging zullen - pventueel in een later stadium in de Saoedische hoofdstad Riad worden genomen, zo werd dinsdagavond bekend gemaakt. Saoedi-Arabië speelt eén hoofdrol binnen de OPEC met een huidige produktie van 10,3 miljoen vaten olie per dag. Dat is ongeveer veertig procent van de ^totale OPEC-produktie. De Westerse wereld is voor meer dan zestig procent afhankelijk van OPEC-ohe.

Officieel heet het in het OPEC-communiqué dat de meerderheid van de OPEC-landen heeft besloten om hun produktie met gemiddeld tien procent te verminderen per 1 juni aanstaande. Volgens OPEC-voorzitter Soebroto zal door deze beslissing een deel van het huidige produktie-overschot van 2,5 miljoen vaten per dag kunnen worden weggewerkt. Iran en Irak hebben de ruimte gekregen om de door de oorlog ingezakte produktie weer op peil te brengen".

Weinig veranderd

Op het gebied van de prijzen is er sinds de voorlaatste OPEC-conferentie in december op Bah niets veranderd. De officiële standaardprijs (deemed marker crude) blijft op 36 dollar per vat staan met een maximum van 41 dollar. Momenteel vraagt Saoedi-Arabië echter 32 dollar en enkele Afrikaanse landen (Nigeria, Libië en Algerije) 41 dollar per vat. De mogelijkheid bestaat dat Saoedi-Arabië in prijs omhoog gaat, als Riad daar toestemming voor geeft. De OPEC-beslissing van dinsdag laat voorts ruimte voor een prijsmatiging door de duurste landen, als die landen daartoe door ontwikkelingen op de oliemarkt worden gedwongen. Enkele weken geleden hebben „dure" landen hun produktie al moeten verminderen, omdat de vraag te sterk was teruggelopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.