+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

3 minuten leestijd

Hebt u ook gulden roede in de tuin? Na de bloei niet afknippen, maar laten staan. Goed, u riskeert een tuin vol Solidago, maar via de wortels breidt de plant zjch net zp snel uit, dus dat probleem los je niet op door de uitgebloeide stelen te verwijderen. Eventueel zpu u alleen de bloempluimen kunnen weghalen. De stelen breekt u pas in het voorjaar weg en die vormen dan, hard geworden, prachtige plantensteunen. Ik heb z£ gebruikt bij o.a. Lathyrus en Campanula. Even vastbinden met een sprietje blauwe-druijjesloof. Kan het natuurlijker? De stelen van stokrozen zijn ook geschikt. Ze zijn langer en (na de winter) nog steviger

De Phlox bloeit. Keurig op tijd, in augustus, maar voor mijn gevoel was het erg laat. Dat kwam doordat ik zp benieuwd was naar deze nieuweling in mijn tuin. Het is een Phlox paniculata-hybride Bright Eyes. Die laatste toevoeging snap je meteen als je de bloem bekijkt: pastelroze met een donkerroze hart (oog). Hopelijk zaait de plant zichzelf uit, zpdat er volgend jaar eenjorse bos staat...

Lathyrus odoratus, in mei opnieuw gezaaid, bloeit eindelijk, maar het is me al duidelijk dat de steunstokken te kort zijn. De pronkerwt heeft echt meer dan een meter nodig! Maar ja, waar haal ik zulke lange stokken vandaan? De bloemen ruiken verrukkelijk (ook op een vaasje in de kamer) en hier en daar zitten al heuse peulen met rijpend zaad. Voor volgend jaar!

Bij het verplanten van een hortensia in de voortuin (naar een plaats met nog minder zon, omdat hij zo snel slap hing), brak een klein takje af. Er leek iets van een wortelbeginsel aan te zitten. Enfin, niet geschoten is altijd mis: Ik zette het takje in een potje water in huis. En jawel hoor, vrij snel kreeg het wortels. Oppotten, even goed nat houden, en nu is hij aangeslagen. Niet dat ik nou om hortensia's verlegen zit (ik heb er acht), maar het is het idee...!

Het valt me opeens op dat ik in de tuin kennelijk een voorkeur voor roze en paarsroze heb. Drie (verschillende) roze rozen, gewone en dopheide, lila prikneuzen, paarsrode duizendschoon, pastelroze Phlox, roze stokrozen, een zachtpaarse Osteospennum en vlak daarbij een pas gekregen anemoon in diezelfde kleur Dit is een vaste anemoon, die tot in oktober bloeit. Aan de muur hangen fuchsia's in (uiteraard) fuchsiaroze. Deze periode kan ik wel de paarsroze tijd in mijn tuin noemen. In het voorjaar is er gelukkig ook veel wit, geel en blauw, en rood van tulpen. Witte vaste planten die 's zomers bloeien heb ik niet, behalve dan yucca's. Wellicht iets om aan te schaffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.