+ Meer informatie

Belang^stellende jongheren

1 minuut leestijd

Grote aandacht dient te worden besteed aan het inpassen van bouwwerken van onze tijd tussen de erfenis van vroeger eeuwen. Het moet ons van het hart dat inpassing van nieuwe gebouwen in de toch nog zo fraaie stadskernen niet altijd even gelukkig is. Kleur en schaal blijven van het hoogste belang. Ook bij jongeren is er een toenemende belangstelling voor onze cultuurmonimienten en dat is een verheugend verschijnsel. De instellingen op het geliied der archeologie hebben een groot aantal jongeren onder hun leden. In het bijzonder mag ook worden genoemd de Nederlandse Jeugdbond ter bestudering van de geschiedenis. Stap voor stap en met veel geduld zullen we moeten voortgaan belangstelling te wekken. En wat geldt voor Nederland, geldt ook voor Europa.

Het aantal in ons land aanwezige monumenten is slechts bij benadering bekend, Het aantal als monument te kwalificeren oude gebouwen wordt geschat op circa 66.000, waarvan 5.360 grote monumenten. Tot de laatstgenoemde categorie behoren 1600 kerktorens en 2000 kerken waarvan er 1000 van elk uit de middeleeuwen dateren. Voorts 500 kloosters, hofjes en gestichten, 760 stedelijke gebouwen als stadhuizen, waaggebouwen, stadspoorten, waterschepshuizen etc. en tot slot 600 kastelen en landhuizen. v

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.