+ Meer informatie

Recensies

2 minuten leestijd

W. van der Zwaag,Maar wij hoorden niet! Het leven en de prediking van ds. Reinier Kok (1890-1982) in historisch perspectief. Uitgave in eigen beheer 2015, ISBN 978 90 824260 2 1, te bestellen bij de boekhandel, 417 blz., € 22,95.

Dit boek behoort tot de schriftelijke nalatenschap van de heer Van der Zwaag, die heel wat kerkhistorische boeken op zijn naam heeft staan. In dit boek gaat hij in op de ‘kwestie Kok’: de schorsing van ds. R. Kok als predikant van de Gereformeerde Gemeenten in 1950. Zoals bekend sloot ds. Kok zich met zijn Veenendaalse gemeente in 1956 aan bij het verband van onze kerken. Uitvoerig gaat de schrijver in op het leven van ds. Kok alsmede op zijn prediking, die gekenmerkt werd door een ruim aanbod van genade. De auteur is van mening dat de schorsing van ds. Kok een negatieve impact heeft gehad op de kerken waartoe ds. Kok tot aan zijn schorsing behoorde.
Inmiddels promoveerde ds. M. Golverdingen in Apeldoorn op een studie waarin deze kwestie ook uitgebreid aan de orde komt. Wie dat boek gelezen heeft, komt hier veel bekende kost tegen. Toch biedt Van der Zwaag ook weer allerlei wetenswaardigheden die tot nu toe in bredere kring niet bekend waren. Redactioneel is het boek overigens niet sterk: de schrijver maakt allerlei uitstapjes die niet nodig zijn.

ds. J. Westerink, Jozef. Volgen in Gods weg. Uitgeverij Den Hertog Houten 2016, 109 blz., € 12,90. ISBN 9789033127571.

In tien hoofdstukken behandelt ds. Westerink het eerste deel van de geschiedenis van Jozef – een vervolg op dit boekje wordt in het woord vooraf al aangekondigd.
Dit eerste deel is vooral gericht op jongeren, maar dat hoeft voor ouderen geen enkele belemmering te vormen om het boek ter hand te nemen.
Op de manier die we van hem gewend zijn – grondig lezend, pastoraal toepassend – reikt de schrijver ons veel aan, zodat deze zo bekende geschiedenis (opnieuw) gaat flonkeren. Voor de auteur zelf was Psalm 105 : 19 de sleutel die de Heilige Geest hem in het verleden al liet zien, aan de hand waarvan dit gedeelte uit Gods Woord echt openging. Nu, dat is te merken. Ik beveel het graag aan ter lezing en overdenking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.